Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falun har världens bästa energisystem
Tredje gången gillt blev det vinst för Falu energi och vatten, som två gånger tidigare tävlat om det prestigefyllda priset som delas ut av den ideella, internationella branschorganisationen International District Energy Association. Organisationen vill lyfta fram goda exempel på rena och hållbara energilösningar.
– Vårt system är unikt, säger Bengt Gustafsson.

Energisystemet i Falun består av två kraftvärmeverk, som eldas med flisat skogsavfall och returträ. Värmen hettar upp vatten till kokpunkten. Ur vattenångan utvinns elektricitet.
Det varma vattnet som är kvar efter den här processen skickas ut i fjärrvärmenätet och värmer bostäder och byggnader i kommunen. 95 procent i centrala Falun har fjärrvärme i hemmet. Varmvattnet kan också användas till fjärrkyla. Detta i sig är Falun inte ensamt om.

Det unika är kombinationen med den pelletsfabrik som blev klar för ett år sedan.
– Det var det avgörande, säger Bengt Gustafsson.
Hit levereras spån från Bergkvists i Insjön och pressas till pellets.
– Vi använder restvattnet att torka pelletsen med.

Bengt Gustafsson berättar att pelletsfabriken har gjort det möjligt för bolaget att tillverka mer förnybar energi under sommaren, när värmebehovet är som lägst, samtidigt som produktionen av elektricitet ökar och bolaget får pellets att elda på vintern när behovet av fjärrvärme är störst. Nu är Västermalmsverket ett kombinerat värme- och kraftverk – ett bioenergikombinat.
Dessutom har Falu energi och vatten tre vindkraftverk och fyra vattenkraftstationer, samt en gasmotor som utvinner elektricitet ur rötningen av slammet på Främby reningsverk.
– Det är ett väldigt rent system. Det finns ingen som har ett bättre system i världen, konstaterar Bengt Gustafsson.

Han tror att priset, som delades ut i måndags på galan Global District Energy Award under klimatveckan i New York, kommer att betyda mycket för Falun. Men energilösningen har också en mycket större betydelse.
– Varenda grej vi gör här lokalt påverkar det globala klimatet. Om vi kan producera el i Falun, behöver den inte produceras någon annanstans med exempelvis ett kolkraftverk. Sverige har överlag kommit långt på det här området.

Trots klimatfrågans enorma utmaningar är Bengt Gustafsson optimistisk. Han tror på att spara på nyproducerad elektricitet för att i stället utvinna mer ur den värme och den energi som i dag går till spillo i exempelvis industrier.
– Det finns möjligheter, bara vi tänker till. Tittar man ur ett systemperspektiv så tror jag att vi kommer att klara det.
Falu energi och vatten är redan på väg att ta nästa steg:
– Vi jobbar stenhårt med att få in andra förbrukare som drar mycket el, till exempel serverhallar och datorhallar, och ta energin från den värme som skapas där och mata in i vårt system. Lyckas vi med det, får vi ett pris till, spår Bengt Gustafsson.

Jennie-Lie Kjörnsberg
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se