Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falun kan vinna demokratipris

Falu kommun ordnade nyligen en demokrativecka om hur medborgarna kan påverka lokalt och globalt. Nu har Falun nominerats till ett internationellt demokratipris.

– Demokratin utgår från varje människa, säger Anna Fält.
Hon är socialdemokratisk Iedamot i Faluns demokratiråd. I början av december reser hon till Kuala Lumpur, Malaysias huvudstad. Där ska hon prata för åhörare från 100 länder i samband med att pristagaren utses.
– Det blir långt från min vardag med pelletspanna och barnbarn. Jag ska tala om medias roll i världen. Lokala tidningar har en oerhört stor betydelse för invånares känsla av delaktighet. Men bara 8-10 procent under 40 år har en lokal dagstidning, säger Anna Fält.
– Världen har krympt och vi är i större utsträckning ett multikulturellt samhälle. På Falu kommuns hemsida jobbar vi mycket med att översätta till massor av språk.
Bakom priset står organisationen ICPS, internationellt center för parlamentariska studier i London, som övervakar att val går rätt till runtom i världen.

Det kom som en överraskning för Faluns demokratiråd att kommunen utsetts till en av de tre finalisterna.
– Vi har blivit nominerade till det, säger Anna Fält, och tillägger att Maria Leissner är svensk representant i ICPS.

I samband med demokrativeckan gav kommunen ut ett ”demokratipass” med information om hur medborgare kan påverka beslut på olika nivåer, Falun, Dalarna, Sverige, EU och världen. Passet, som även är tänkt som läromedel, har setts som ett gott exempel av ICPS. Liksom att demokratisträvandena går över partigränserna.
Fem ledamöter från S, M, C och MP sitter i demokratirådet.
– Fullmäktige har tagit beslut om att vi ska jobba med det här. Vi ska få medborgarna involverade och delaktiga.
– Vi försöker hitta stärkande begrepp i stället för stigmatiserande. Vem vill säga att man lever i utanförskap?

Demokrativeckan i Falun hade temadagar om hur demokratin fungerar i kommunen, Dalarna, Sverige, EU och världen. Det hölls föreläsningar. Tidigare besökte demokratiminister Birgitta Olsson (FP) Falun i samband med en demokrativerkstad.
– Det finns ett påtagligt demokratiskt underskott. Därför har EU-kommissionen varit ute och haft medborgardialog, säger Anna Fält.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se