Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falun på plus – men mindre än beräknat

Faluns resultat landar på 32 miljoner plus, inte på 57 miljoner plus som beräknat, visar de preliminära siffrorna.

Samtidigt visar verksamheterna ett totalt minus på 52 miljoner. Och då står skola, omvårdnad och socialnämnd för de stora minusen på totalt 49 miljoner.
Skolan visar 27,7 miljoner minus, omvårdnad visar 15 miljoner minus och socialnämnden visar sex miljoner minus enligt de preliminära siffrorna. I slutet av nästa vecka väntas prognosen vara avstämd och klar.
Skolan – gymnasieskolan – har haft stora omställningskostnader som barn- och utbildningsutskottet, betonat.

Falu kommun har också fått runt 48,2 miljoner i Afa-pengar på grund av färre sjukskrivna som både landstinget och andra kommuner fått.
Men det är ett engångsbelopp, betonar Kjell Nyström, ekonomichef.

Kommunen har också fått en extra minuskostnad i form av den så kallade Ripsräntan på 13 miljoner minus. En summa som handlar om förändrad ränta på de pensionspengar som landsting och kommuner avsatt.
– Även om siffrorna än så länge är preliminära på 32 miljoner plus mot 57 miljoner plus så hamnar vi på plus även om avvikelserna mot verksamheten är för stora, säger Jonny Gahnshag, S-kommunalråd som pekar på skola, omvårdnads- och socialnämnd.

Utöver budgeten har det också som nämnts kommit både extra utgifter i form av Ripsräntan och extra inkomster i form av Afa-pengar.
Kommunen har också ”tagit höjd” för att kunna köpa Folkets hus om det blir klart från Folketshusföreningen om ett köp, säger Gahnshag.

Kristina Vahlberg
kristina.vahlberg@daladem.se