Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt klart inför kvällens fest på gammelgården i Svärdsjö

Annons

På Gammelgården i Svärdsjö vet man värdet av tradition och lokal kultur. Varje år "träff´s man" för att äta glödstekt sill med färskpotatis - en fyrtio år gammal tradition som blivit en delikatess. Men först ska sillen rensas...

Tio kvinnor med gula gummihandskar och glatta förkläden har kavlat upp ärmarna och står med händerna i sillbaljan. Det vaskas för fullt ute på Gammelgården i Svärdsjö. Sillen har tagits ur saltlagen i hinkarna, klippts upp i buken, rensats och har nu hamnat i vattenbadet hos damerna. Berit Johansson och Inga-Lisa Lundgren från Linghed står mittemot varandra och sköljer sill.

- Hur många år har vi inte varit här, säger Berit Johansson och tittar på väninnan.
- Vi kommer hit för kaffet, skojar Inga-Lisa Lundgren, men fortsätter:
- Det är kul umgänge att träffas så här, vi är ofta samma gäng, säger hon.
- Och imorgon får vi ju glödstekt sill och potatis, det blir bara bättre, säger Berit Johansson med ett skratt.
Den ideella insatsen betalar sig trots allt då fiskrensarna får avnjuta sillen gratis.

Det är en fyrtio-årig tradition som tar vid på onsdag kväll i Svärdsjö. I år har man laddat med 500 sillar från Island, samt några extra filéer.
- Det är många som är upppvuxna på salt sill. Förr i tiden, innan frysen fick man ju lov att salta maten för att den skulle hålla sig. Nu har det blivit en "hit" och en delikatess, säger Inga Murmester, ordförande i Svärdsjö hembygdsförening.

Det är inte bara folk från trakten som kommer.
- Det kommer mycket folk utifrån också. Vi har haft besökare från Hälsingland och Gästrikland som kommer för sillens skull, berättar Inga Murmester.
Per Börjesson är från Norrtälje och har sommarboende i Svärdsjö sedan fyrtio år. I år höll han midsommartal på Gammelgården och är en insatt utsocknes. Idag är han allt-i-allo vid sillrensningen.
- På onsdag sitter jag och täljer med ungarna, berättar han.

Svärdsjökvällen är mer än bara glödstekt sill. Hantverk, ullspinning och ridning är andra aktiviteter som erbjuds.
- I Norrtälje vet man inte hur man tar tillvara på lokala sedvänjor, medan Svärdsjö är väldigt bra på det, säger Per Börjesson.
Hustrun Gunilla har varit med och rensat sill i 15 år och står även idag framför sillbaljan.
- Det är kul, och gott att äta också så klart, säger Gunilla Börjesson.
När sillen rensats klart ska den ligga i blöt över natten. Sedan måste sillarna rinna av innan de halstras över glödkolsbädden.

Onsdag klockan 17.30 börjar kvällen på Gammelgården. Kvällens underhållning består av allsång ledd av Jan-Olof Berg och uppträdande av ensemblen Lurbo Stompers. Lions delar ut pris till Årets Svärdsjöbo och Årets Svärdsjökråka.

CECILIA BURMAN
023-47597
cecilia.burman@daladem.se

Annons