Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsa Thyrenstam-Montelius: ”Det har alltid varit svårt att hitta gode män”

/
  • Överförmyndaren Åsa Thyrestam-Montelius välkomnar fler falubor som kan tänka sig att bli god man. De står hjälpbehövande i kö och väntar.FOTO:LINA AXELSSON BERG

Annons

Är du rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig? Har du tid och vill hjälpa till? Då finns det en kö med människor som väntar på dig.
Behovet av gode män ökar, alltså män eller kvinnor som kan hjälpa en annan person med deras ekonomi, social kontakter och kontakter med myndigheter.

Uppdraget är viktigt eftersom tanken med det är att alla i Sverige ska få lika rätt oavsett förmåga.
Det där med rättrådig, erfaren och lämplig är lagens text. Det betyder egentligen att man inte får vara straffad, finnas i kronofogdes register, man ska livserfarenhet och man ska hum om hur samhället fungerar och kunna fungera socialt med människor.
Den gode mannen ska se till att vardagen fungerar så att räkningar bli betalda, att man får hjälp med myndighetskontakter som man inte klarar själv och att man får hjälp att ta kontakter med andra människor.

De flesta är kvinnor

I Falun finns cirka 250 gode män, de flesta är faktiskt kvinnor. Huvuddelen är över 40 år. Många är anhöriga till den som får hjälp.
- Huvudsaken är att man har tid, har intresse för människor, vet hur samhället fungerar och är lite envis. Det kan nämligen ta tid i kontakten med myndigheten. Man bör också vara ordentlig och ordningsam, säger Falu kommuns överförmyndare Åsa Thyrestam- Montelius.
I uppdraget ingår att föra kassabok och en gång om året redovisa ekonomin till överförmyndaren.
Det skulle just nu behövas 8-10 nya gode män i Falun.
- Det har alltid varit svårt att hitta gode män, säger Åsa Thyrestam-Montelius, kön har aldrig varit nere på noll. Behovet är ständigt något stigande och vi får allt fler lite svårare fall.
Det är gruppen yngre som ökar. Lite stökigare fall som tar mer tid. Dessutom behöver de flyktingpojkar, som kommit ensamma till Sverige, en god man. De har särskilda behov.

Flera samtidigt

De person som vill bli god man får träffa överförmyndaren för ett samtal och får en bok om uppdraget. Är man fortfarande intresserad när man läst boken kommer någon i kön av väntade att få en ny god man. För att vara god man för en person får man mellan 8 000 och 12 000 kronor per år. Man kan han hand om flera personer samtidigt.
I bland räcker det inte med en god man. Då kan personen få en förvaltare, det som tidigare kallades att bli omyndigförklarad. Den gruppen är cirka 25-30 personer i Falun. Även den ökar, fler unga kommer till.

EVA HÖGKVIST
023-475 84
eva.hogkvist@daladem.se

FOTNOT: Den som känner att han eller hon vill bli god man kan kontakta Åsa Thyrestam-Montelius på 023/83115.

Annons