Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bankmännens tips: ”Det bästa just nu är att månadsspara”

/

Annons

Många frågor från oroliga kunder. Men ingen börspanik. Så är läget i Faluns banker, enligt cheferna för de fyra stora bankerna som kunde följa börsuppgången i går efter löften från USA om en räddningsaktion efter bank-kollapsen.
- Det bästa just nu är att månadsspara, helst i aktiefonder, säger Pär Asp, ställföreträdande chef för Handelsbanken i Falun och Lars Vikström, chef för Nordea i Falun.

Finns en risk att svenska banker går i konkurs? Det är en vanlig fråga från falukunderna. En del sparare med lite mer att placera har flyttat om pengarna så att de har högst 250 000 kronor på varje bank. Det ger dem rätt till den statliga insättargarantin vid en eventuell konkurs.
Men någon sådan risk kan inte cheferna för Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB i Falun se.
- Den stora skillnaden jämfört med USA är att vi inte haft en lika vidlyftig utlåning. Vi som var med på 90-talet ser tydligt hur kraven skärpts. I dag ska du klara treprocentiga räntehöjningar för att få ett lån, säger Lars Vikström.
- Ett krav som gäller överlag och tre procent är en ganska stor ränteuppgång, betonar Maria Karlgren, chef för SEB i Falun.

Berättigad oro

Många småsparare frågar hur säkra deras pengar är, framförallt fondsparandet. En berättigad oro, sjunker värdet på börsen, sjunker värdet på fonderna, betonar Lars Vikström.
- Vi är väldigt tydliga med att det blir upp- och nedgångar på börsen. Kunderna är också mer införstådda med det när de placerar pengar i aktiefonder i dag, säger Pär Asp.

Inte blåsa faran över

Även om börsuppgången som kom under fredagen - cirka åtta procent här i Sverige - efter att den amerikanska staten lovat att gå i och stötta USA-bankerna är en positiv signal är det för tidigt att blåsa faran över, säger de fyra cheferna.
- Händer något negativt går börsen ned, så psykologiskt känslig är den. Men ju fler positiva signaler desto mer stiger den, säger Lars Vikström som tror att den amerikanska aktionen blir ungefär som den i Sverige på 90-talet.
- Staten gick in med pengar och problemaffärerna kunde lyftas från bankerna till ett speciellt bolag och det befriade kärnverksamheten.

Ger råd till sparare

De ger inga allmänna råd till pensionssparare.
- Det är helt individuellt, en ung person som har lång tid att spara och är beredd att ta större risker kan satsa på högriskfonder som ger större chans till avkastning, säger Pär Asp.
- Det gäller att ha en långsiktig strategi, då finns ingen anledning till oro även om fonderna går ner rejält, säger Roger Olsson, chef för Swedbanks kontor privatmarknad i Falun.
Hans bank har fått en del frågor om kopplingen till den kollapsade investmentbanken Lehman Brothers i USA.
- Swedbank har en del papper där men det mesta är pantsäkrat. Det finns mer information på vår hemsida www.swedbank.se om detta.
Samtliga ger rådet till den som kan att månadsspara.
- Helst i aktiefonder, det är bra i alla lägen, inte minst nu när fondandelarna är billiga, och fondsparande ger ett bättre utfall över tid.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Annons