Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bertil Lintner från Falun är Dalarnas egen Asienkorrespondent

Annons

Han växte upp på Hälsinggårdarna i Falun och nu bor han sedan nästan 30 år i Thailand där han jobbar som Asienkorrespondent åt bland annat Svenska Dagbladet.
- Jag skulle inte vilja ha något annat jobb. Det är väldigt fritt, säger Bertil Lintner.

Han trivs och känner sig hemma i Thailand och vill inte flytta tillbaka till Sverige.
- Jag har bott i Thailand sedan julen -79, så jag har faktiskt bott längre i Thailand än jag har bott i Sverige, förklarar han.
Det började 1975 när Bertil var 22 år gammal och reste landvägen genom Asien till Nya Zeeland där hans pappa då bodde, något som tog drygt ett halvår. Han åkte sedan tillbaka till Sverige för att jobba ihop pengar och reste sedan till Asien igen.
Efter en sista jobbperiod i Sverige åkte han till Hong Kong där han fick jobb som engelsklärare. Sedan åkte han till Japan där han jobbade som lärare och översättare av bruks-anvisningar.
- Då hade jag redan bestämt mig för att jag ville bo i Thailand och att jag ville bli journalist. Det var ett sätt att fortsätta den livsstil som jag hade blivit van vid utan att vara beroende av en annan inkomst, säger han.

Specialist på Burma

Som journalist i Thailand specialiserade han sig på Burma. En milstolpe var när han 1982 lyckades få in sin första artikel i den prestigefyllda tidningen Far Eastern Economic Review.
- Det var om inbördeskriget i Burma som var nästan okänt på den tiden. Jag tänkte att med Burma kan man inte slå fel, därför att landet är världens största producent av illegal narkotika, det var ungefär 25 olika upprorsrörelser som ingen vet någonting om, som har stridit mot centralregeringen i årtionden. Landet är potentiellt sett enormt rikt och det styrs av en vansinnig militärdominerad regim, förklarar han.
Thailand hade en relativt fri press och det var ganska lätt att få arbetstillstånd som journalist där. Bertil gillade också landet.
- Det var ett väldigt behagligt land, en livsstil som var väldigt lätt att smälta in i. Folk var tillmötesgående och positiva. Och landet var inte dyrt att bo i, säger han.

Kontor på gården

Han är sedan länge gift med en burmesiska och de bor i ett hus utanför Chiang Mai i norra Thailand. Där har han ett kontor på gården.
- Jag går upp på morgonen och går till mitt kontor. Jag kollar min mejl, läser tidningar på nätet, läser tidningar som jag har prenumerationer på; ser vad som händer i min del av världen, berättar Bertil.

Tio böcker

Svenska Dagbladet hör av sig om de vill ha en artikel om något speciellt, eller så föreslår han själv saker. Dessutom skriver han analyserande artiklar åt flera engelskspråkiga tidningar. Bertil har också skrivit tio böcker. Den första på svenska kommer ut den här månaden.
- Det är en bok för folk som reser till Thailand och som vill veta lite mer om landet än vad man får i en guidebok. Om landets historia, kultur, politik och populärkultur, berättar han.
Bertil tycker att svenskarna borde lära sig mer om Asien. I Sverige kommer mycket av de saker vi köper från Kina och samtidigt funderar man på att återöppna gamla gruvor i Bergslagen på grund av Kinas sug efter mineraler.
- På det sättet påverkar ju det som händer i Kina folk i den här delen av världen. Positivt genom att vi får en massa billiga varor och det blir nya arbetstillfällen. Negativt om det blir en politisk eller ekonomisk kris i Kina. Då kommer det att påverka den här delen av världen också. Vi är alla beroende av varandra, säger Bertil Lintner.


DAVID SPÅNBERGER
023-47556
david.spanberger@daladem.se

Annons