Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bortglömda faror lurar vid fabriken i Sågmyra

/
  • -- Oljecisternen bakom mig är obesiktad och innehåller 15 kubik tjockolja i klass 4. Det saknas skydd och den läcker olja. Det börjar likna en miljöskandal, säger Kurth Pettersson, talesman för oroliga sågmyrabor.FOTO: BERIT DJUSE
  • Kranar till oljecisternen är nedrostade och ligger öppet och oskyddat för allmänheten.FOTO: BERIT DJUSE
  • Här läcker det ut olja från den stora oljecisternen, marken vid en kran är svart av olja.FOTO: BERIT DJUSE
  • Broräcket vid trädäcket intill fabriksgaraget har rostat sönder och det saknas delar av räcket. Små barn kan lätt falla i vattenströmmen.FOTO: BERIT DJUSE
  • Rostiga, läckande fordon finns upställda runt garaget.FOTO: BERIT DJUSE

Annons

En läckande oljecistern, murket trädäck, trasiga broräcken, rostiga och läckande motorfordon, fallfärdiga kraftstationer , helt enkelt en fara för allmänheten.
- Måste det hända en olycka innan myndigheterna gör något? undrar Kurth Pettersson, talesman för sågmyraborna.

Oljecisternen står vid sidan om den stora fabriksbyggnaden och försörjde en gång i tiden fabriken med olja för uppvärmning.
- Det sker inte i dag, men cisternen innehåller fortfarande 15 kubikmeter tjockolja i klass 4, oanvändbar för eldning eftersom den innehåller för mycket svavel, säger Kurth Pettersson.
Han tycker det är konstigt att oljecisternen bara glömts bort.
Företaget Hansa Kraft, som äger kraftstationerna och fabriksgaraget, har ansvaret för oljecisternen och nedskräpningen i området.
Hedlundgruppen, som äger själva fabriksbyggnaden, har inget med nedskräpningen att göra.

Obesiktad cistern

- Oljecisternen är ju inte ens besiktad. Det är en miljöfara, anser vi som bor här. Den borde tömmas eller åtminstone omgärdas med betong som säkerhetsåtgärd för allmänheten. Tappningskranar ligger helt öppet och den är angripen av rost.
Det murkna trädäcket utanför fabriksgaraget används som genväg för bilister.
Under trädäcket rinner vattenflödet från fabriken och nedströms mot kraftstationerna. Skulle trädäcket brista hamnar man i vattenströmmen.

Avklippt avspärrning

- I våras avspärrades genvägen över trädäcket, enligt § 45 i Räddningstjänstlagen, men avspärrningen blev avklippt och nu åker det bilar över trädäcket igen, säger Kurth Pettersson.
Utmed trädäcket finns också ett rostigt broräcke. Delar av räcket saknas och är en fara för allmänheten, särskilt små barn har inget skydd alls utan kan lätt hamna i vattenströmmen.

Livsfarlig miljö

Runt fabriksgaraget finns ett flertal skrotade motorfordon, som rostar och läcker.
Vid Gopa kraftstation ligger förmultnade turbiner, rostiga järnbalkar och trädäck vid dammluckorna är genomruttna.
- Det finns visserligen en skylt vid dammluckorna om tillträde förbjudet, men jag har sett barn stå och meta där. Skulle de falla genom trädäcket försvann de i vattendjupet, säger Kurth Pettersson.

Komplicerat ärende

Jan-Åke Holmdahl, säkerhetssamordnare på Falu kommun, beklagar att inget har hänt.
- Det här är ett komplicerat ärende eftersom så många instanser är inblandade. Dit hör bland andra Räddningstjänst, miljönämnd, byggnadsnämnd, länsstyrelsen, Falu Energi Vatten och kommunledningen och det har varit svårt att reda ut vem som har ansvar för vad. Meningen var att ägaren Hansa Kraft, fem år efter köpet, skulle åtgärda alla brister annars skulle ett vite om halva köpeskillnaden utgå till säljaren som i det här fallet är allmänna arvsfonden. Den tiden har gått ut för länge sedan.
- Hur som helst vet jag att det pågår påtryckningar från myndigheterna och är det så illa att det läcker olja ner i marken måste vi genast åtgärda problemet, säger Jan-Åke Holmdahl.
RITA LARSSON
023-475 97
rita.larsson@daladem.se

Annons