Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Bussförarna verkade inte veta vart de skulle köra”

Annons

Vikaskolan föräldraförening har skrivit till Falu kommun och påtalat brister i skolskjutsarna till och från Vikaskolan.
- Det har varit otroligt taffligt skött i början av terminen. Dalatrafiks bussförare verkade vara helt oinformerade om vart de skulle köra. Vid flera tillfällen missades målpunkten Vikaskolan, säger Johnny Hedman, ordförande i föräldraföreningen.
Nu har det dock blivit bättre, tillägger han.

- Vi vill att det från dag ett och framåt ska fungera. Smärre misstag som inte leder till incidenter eller olyckor kan vi föräldrar ha överseende med, men som det sett ut i början av höstterminen kan vi inte blunda för, säger Johnny Hedman.
Felkörningarna har varit så graverande och många till antalet så nu uppmanar föräldraföreningen att Falu kommun som ansvarar för upphandlingen av skolskjutsar samt Dalatrafik som utför jobbet att det ska bli bättre i framtiden.
- Bussförarna måste få lära känna sina rutter före terminsstart och bussen ska inte lämna hållplatsen innan alla passagerare sitter ned och bilbälten ska användas. Det är våra krav.

Långsiktig dialog

- Vi vill ha en långsiktig dialog med ansvariga för skolskjutsarna och få hem information för att kunna medverka till en bättre säkerhet. Med rätt attityd hemifrån kan man påverka barnens uppförande exempelvis beträffande bältesanvändning. Vi skulle också kunna göra en riktad insats vid terminens början genom att följa med på bussen när många nya och osäkra barn färdas till och från skolan, säger Johnny Hedman.
Hittills har Vikaskolans föräldraförening haft en bra dialog med kommunen om trafiksäkerheten vid Vikaskolan, som nu ses över efter påtalade brister från föräldraföreningen.
- Vi hoppas därför att även säkerheten med skolbussen blir fullgod hela resan till och från skolan, säger Johnny Hedman.

Ansvarig för bristerna

Det är Dalatrafik som sköter upphandlingen av kommunens skolskjutsar och är därför den som är ansvarig för verksamheten. Björn Floresjö är trafikchef.
- Jag har läst brevet från föräldraföreningen och väntar på svar från Swebus som utför körningarna om vad som ligger bakom bristerna. Jag vet att det är en enormt stor apparat att få allt att fungera och att det lätt kan bli missar i början av terminen. Min förhoppning är att det ska bli en ändring och jag är mycket positiv till att föra en dialog med föräldraföreningen, som jag personligen kommer att kontakta när jag fått svaret från Swebus, säger Björn Floresjö.
RITA LARSSON
023-475 97
rita.larsson@daladem.seAnnons