Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Camilla Sparring har fått över 16 000 namnunderskrifter

Annons

- Jag trodde inte att en liten kulla från Svärdsjö skulle kunna få igång ett uppror i hela Sverige, säger Camilla Sparring.
Hennes matuppror hade i går fått 16 831 underskrifter och många fler är på väg.
Närproducerad och närlagad mat till skolor, vård och gamla är ett krav. Ett annat är att farliga och onödiga tillsatser i maten ska förbjudas.

Upproret började med att Camilla Sparring och byborna i Svärdsjö vann en strid mot Falu kommun. Skolbarnen fick behålla matlagningen i skolan.
Men pensionärerna får mat som lagas i Lidköping och packas i Ludvika. I maj kommer maten att börja levereras från Haraldsboköket i Falun, men för Camilla Sparring gör det ingen skillnad.
- Maten får 35 mil kortare väg, men det är enda skillnaden, säger hon. Det är Cook/Chill-metoden vi vänder oss mot. För att den ska fungera fordras en obruten kylkedja. I dag tar ingen ansvar och då kan faktiskt maten bli farlig. Dessutom tycker de gamla att den är smaklös.
- Jag klandrar inte personalen som lagar maten i storkök som Haraldsbo, säger Camilla. De vill ju inget hellre än att laga bra mat av bra råvaror. Det är systemet som är fel.

Har fått berätta

Nu har matupproret blivit en riksangelägenheten. Camilla Sparring har varit med i TV4 två söndagar. Hon har fått berätta om pensionärernas mat som färdas långt men också om farliga tillsatser i maten och om bristen på närproducerat.
Hon fått 400 mail från människor som är lika upprörda och engagerade som hon, problemen är liknande i hela landet. 16 831 personer har undertecknat hennes matuppror och fler kommer in varje timme.
- Jag har kontakter med de stora pensionärsorganisationer PRO, SPI och SPF, berättar Camilla. Många av de äldre saknar dator och därför ska vi ordna vanliga listor som de kan skriva på.
Hon har fått experter, mängder av kockar och kändisar att ställa upp på upproret.
Men mest glad är hon kanske över det stöd hon från bland ”sina” pensionärer som hon arbetar med inom hemtjänsten.
- De kallar mig ”Ängeln”, berättar Camilla. De har själva försökt protesterar över att maten inte smakar gott. Ingen har lyssnat och nu är de så tacksamma över att någon annan försöker. Vi måste ju hjälpa dem, vi bor ju i deras land, som de har byggt upp.

Fick tala med minister

I TV fick hon prata med äldre- och folkhälsominister Maria Larsson.
- Hon sa att hon tyckte det var bra att fokus äntligen kom på kvalitet, säger Camilla Sparring.
Camilla har ett genuint matintresse. Farfar var skeppskock, pappa matintresserad och Camilla satt uppflugen på kökbänken och titta på när hon var liten. Mormor arbetade på bageri.

Experter till hjälp

- Jag är självlärd och jag tror att många ser mig som ett outbildat vårdbiträde. Men jag har ju experter med mig.
En av dem som hon lärt sig mycket av är Mats Eric Nilsson som skrev boken Den hemligen kocken, om fusket med vår mat. En annan är Carola Magnusson, som visat att det är möjligt att bara använda ekologiska råvaror och ändå laga god och billiga mat till många. En tredje är den kände kocken Leif Mannerström som sponsrat hennes webbsida.
- Ju mer jag lär mig ju viktigare blir det, säger Camilla Sparring. Det tar 40 min att handla numer, jag läser på allt för att undvika konstiga tillsatser.

Fotnot: Matupproret hittar du på mailadressen: www.camillasmatuppror.se

EVA HÖGKVIST
023-475 84
eva.hogkvist@daladem.se

Annons