Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Christina Knutsson, Claes Mankler och Renée Andersson

/

Tre ja-röster bäddade för en långvarig strid inom S när kommunfullmäktige i Falun beslutade privatisera personlig assistans inom LSS.
Läs också: "Det luktar beställningsjobb

"Ett mycket märkligt beslut"

Annons

Christina Knutsson (S) Claes Mankler (S) och Renée Andersson numera partilös men då var socialdemokrat gick emot partilinjen och röstade för. Politikerna i socialnämnden ställde sig också på ja-linjen innan fullmäktige.

Men motståndet bland andra socialdemokrater var massivt och arbetarekommunen tog beslutet att rösta nej.

– Men vi fick klartecken av Jonny Gahnshag S att gå på vår linje eftersom det var ett ideologiskt beslut. Jag har mailet kvar, säger Renée Andersson som hade lämnat över ordförandeklubban i socialnämnden till Christina Knutsson men behöll sin plats som ledamot i nämnden.

– Det var för att säkra ordförandeplatsen åt Christina. Efter beslutet i fullmäktige ville de ha bort henne. Hon blev inte vald till arbetarekommunens styrelse. Hon sattes i karantän.

– Så var det . Det var ingen rolig tid. Men jag har arbetat för att återfå mitt förtroende och det upplever jag att jag har fått. Men Renée lämnade ju arbetarekommunen, säger Christina Knutsson.

Det blev ett laddat möte i fullmäktige i april 2012 i Kulturhuset tio14, då Folkets hus. Kommunal demonstrerade utanför och hade samlat in 1000 namnunderskrifter på en förmiddag.

Karl-Erik Pettersson (S) fullmäktiges ordförande försökte in i det sista medla mellan parterna.

– Han kallade också upp oss för att varna för vad som skulle hända om vi röstade ja, men jag gick aldrig dit, säger Renée Andersson.

– Jag bad dom tänka över beslutet. Det var en väldigt känslig sak där ett beslut skulle drabba både brukare och anställda. Men jag uppmanade dom inte att rösta nej, säger han.

Karl-Erik Pettersson och Christina Knutsson upplever att lugnet numera lägrat sig efter LSS-stormen.

Det visade sig ju att ingen anställd behövde sägas upp och en stor del av ersättningen "för sovande natt" behölls.

Men S-sprickan fick också andra konsekvenser. Kommunal avstod från att tillhöra arbetarekommunen en period. Och arbetarekommunen bytte ordförande Krister Johansson lämnade den posten men behöll andra poster. Suzanne Lazar tog över ordförandeskapet en period innan Roza Gücklü, S-riksdagsledamot på Dalabänken, tog över och hon är ordförande fortfarande och kombinerar det med att vara riksdagsledamot.

Annons