Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarnas toppolitiker om det nya hårda klimatet: "En klar skillnad på tio år - mycket tuffare vara politiker"

/
  • – Det är en helt annan roll du får som politiker när du tvingas ta sura beslut om nedläggningar, säger Maria Gehlin, Falupartiet.
  • – De bästa samtalen är ju när man möter folk och inner diskutera och förklara. Det är ingen skillnad på de mötena från slutet av 90-talet och i dag, säger Lena Reyier C-oppositionsråd landstinget.     Det gäller att få till riktiga samtal och inte bara över nätet.
  • Dala-Demokraten 20/1 2016.

– Det är en klar skillnad sedan tio år tillbaka. Det är mycket tuffare att vara politiker i dag, säger Jonny Gahnshag (S) vice ordförande i kommunstyrelsen i Falun.
LÄS ÄVEN: Två toppmoderater hoppar av: "Jag måste tänka på min egen hälsa"

Annons

Det finns så många kanaler att nå en politiker på i dag, via mail, telefon, sms, sociala media och förstås det fysiska mötet och det är också många fler frågor som kommer upp i luften hela tiden.

När Jonny Gahnshag hade haft posten som kommunstyrelsens ordförande - kommunalråd - i Falun i åtta år klev han ner som vice ordförande och Susanne Norberg blev kommunalråd.

– Skälet i mitt fall var att jag behövde få in lite luft i systemet. Det var ett sätt att få ny energi för uppdraget. Ska man sköta ett uppdrag som kommunalråd på bästa sätt måste man alltid känna energi och det här var mitt sätt att få ny energi.

LÄS ÄVEN: DD:s ledare kommenterar toppmoderaternas avhopp: "Oppositionen som försvann"

Han betonar också att han ville vara närvarande under tiden hans barn - i dag 6 och 10 - växte upp.

– Den tiden får du ju aldrig tillbaka. Och jag ville hitta ett sätt att både jobba politiskt och vara pappa.

Vad kan ett parti göra om en medlem visar tecken på att ha för mycket omkring sig?

– Det är jätteviktigt att vara vaksam på signaler från förtroendevalda om något sticker ut lite. Man måste också känna arbetsglädje som förtroendevald.

– Om folk såg politiker mer som människor och visade den respekten man gör för människor normalt skulle det nog bli lite lättare att ta all den skit som en förtroendeval får ta och lättare att ta att man blir uthängd för olika saker.

Han upplever också att det är ett annat hårdare debattklimat i landstinget och betonar att det är också tär mer på en som politiker.

– Det är ju också viktigt att man kan ha roligt tillsammans då håller man mycket längre. Och det är viktigt att skilja på sak och person.

I Falu kommun har det varit täta byten mellan majoriteter som styrt. Har det påverkat debattklimatet?

– Jag tror inte att det är så. Det finns ju kommuner som Leksand och Borlänge där varit samma styre även om varken C eller S haft egen majoritet de senaste åren. Jag tror mer att det är en kultur där det är mer eller mindre motsättningar. En kultur som sitter i väggarna.

_ Men jag har själv aldrig varit politiskt aktiv i landstinget. Det är betraktelser utifrån.

Ar du aktiv i sociala media?

– Jag twittrar, har facebook och bloggar. Jag kan inte avstå eftersom många av mina väljare finns där och folk tar sig tid där och delger oss sina kommentarer och synpunkter.

Blir du uthängd i sociala meder ibland?

– Det händer som i frågor som busstrafiken, Ishallen och skid-VM.

Mikael Rosén (M) har varit både fritidspolitiker, heltidspolitiker och tjänsteman i det moderata länsförbundet och riksdagskansliet. I dag är han oppositionsråd (heltidspolitiker) i Falu kommun.

– Det är mycket tuffare i dag. Sociala media har bidragit till det. Och det är lätt att bli uppsluka av politik. Det går alltid att göra hur mycket som helst. Så man måste lära sig att begränsa sig.

Som oppositionspolitiker har man inte heller samma hjälp av tjänstemännen som majoriteten har, säger han.

– Uppgifter får man av tjänstemännen men det går däremot inte att säga till tjänstemännen att utreda saker på samma sätt som majoriteten kan. Men tvingas göra en hel del av det jobbet. Går jag till ekonomikontoret får jag uppgifter men behöver jag en utredning får jag själv ordna den. De kan vara upptagna med en utredning åt majoriteten.

Falu kommun har haft tätare byten mellan styrande med olika majoriteter. Hur har det påverat?

Man kan säga att vi i Falun har en samarbetstradition. Att det växlar mellan majoriteterna gör att man inte kan jobba stenhårt rakt åt höger för att sedan tvärvända nästa mandatperiod.

Hur ser du på debattklimatet i landstinget, du är ju själv ledamot i landstingsfullmäktige?

– Det är en bitskare ton är det är i Falu kommun exempelvis.

Är du aktiv i sociala media?

– Jag har facebook men twittrar inte och partiet har en blogg där vi läger ut olika saker.

Det förekommer ju direkta hot och påhopp, inte minst på sociala media, Hur ser du på det?

– Jag har klarat mig undan det. Men det är ju samma lag som gäller för det muntliga och skrivna ordet om olaga hot, förtal, ärekränkning och andra överträdelser som för det skrivna ordet. Men det är ingen som åtgärdar det. Det är förstås svårt men inte omöjligt. Och tyvärr tror jag att vi alla blivit avtrubbade till en del.

Kan man stänga av och varva ned som politiker?

– Det gäller att försöka lära sig det. I botten känner man ju att det är viktiga och meningsfulla saker man jobbar med. Annars orkar man inte. Det gäller de flesta jobb. Som politiker är man inte heller anställd som vanligt och har inte samma rättigheter, ingen reglerad arbetstid till exempel.

Samtidigt ska politiker stå till svars?

– Det är meningsfullt och intressant och vi påverkar ju hela tiden det som görs i Falun även i i opposition. Inte särskilt ofta genom att vinna en votering utan genom att diskutera sig fram till lösningar man kan ställa sig bakom i kommunstyrelsen och i nämnderna.

Hur kan ett parti förebygga om någon ser ut att ha för mycket runt sig

– Det är väldigt viktigt att stötta varandra annars blir det oerhört ensamt. Som kommunstyrelsens ordförande - kommunalråd - hade jag 10-14 timmars arbetsdag och då fanns inte sociala media.

Lena Reyier C-oppositionsråd i landstinget vars parti ställt sig bakom S- V- MP-budgeten och sparbetingen men lämnat en egen landstingsplan.

– Det har blivit jättetufft att vara politiker. Att både ta reda på fakta och känna att besluten vi tar är rätt, respektera andra människors synpunkter och hantera medbogarnas åsikter, vara ödmjuk och skilja på sak och person.

Det har blivit tuffare i och med att allt går så mycket snabbare via kommentarer på sociala media som Facebook, twitter, säger hon.

Har alla blivit mer avtrubbade och reagerar vi inte lika starkt när det gäller allt från otrevliga kommentarer till rena hot på sociala media?

– Tyvärr lite är det så. När folk slänger ur sig en massa olika saker snabbt utan att tänka så tänker man inte heller alltid på konsekvenserna. De bästa samtalen är ju när man möter folk och hinner diskutera och förklara. Det är ingen skillnad på de mötena från slutet av 90-talet och i dag. Det gäller att få till riktiga samtal och inte bara över nätet.

– Det blir så mycket opersonligare möten på nätet.

Har du blivit utsatt på något sätt?

– Ett par gånger har folk skällt men jag har kunnat bjuda in dem till samtal och då har det blivit väldigt bra diskussioner. Men det blir en ond spiral när ingen hinner granska och ta reda på vad som gäller och då alla bara tycker.

Vad ska ett parti göra för att stötta medlemmar som har det extra tufft?

– De måste få stöttning i sitt parti. En politiker kan inte heller ta på sig allt. Det gäller också att välja sina strider och fokusera på de saker man prioriterar.

Hur märker du om du håller på att få för mycket omkring dig?

– Jag är utbildad som hälsopedagog och jag försöker se tecken. Det gäller att sova, motionera och äta bra. Om man ruckar på det en period måste man försöka ta igen så snabbt man kan.

– Det är ju också positivt att folk kan lätt få tag på en politiker också. Jag har alltid mobilen på, nu också för att jag fått ett barnbarn. Och om det är ett samtal som känns obehagligt så tar jag upp det i gruppen och vi diskuterar det.

Maria Gehlin är gruppledare för Falupartiet, FAP som har två mandat i kommunfullmäktige i Falun.

– Jag ser dels en förändring sedan tio år att man är mycket mer påpassad som politiker och förväntas vara tillgänglig på allt från facebook till hemsidan och helst på twitter och kanske instagram och även blogga. Jag ser också se stor skillnad mellan att vara fritidspolitiker och heltidspolitiker som jag också har varit 1999-2002 och 2006-2010.

Som heltidspolitiker kunde jag lägga upp jobbet och sköta politiken på min arbetstid. Som fritidspolitiker som jag är nu och jobbar heltid som distriktssjuksköterska är det mycket tuffare både att ställa upp på jobbet och allt som händer där och sedan sköta politiken på fritiden, säger hon.

– Du får ju ledigt för möten som fullmäktige men inte för att ställa upp på allt från debatter till att vara tillgänglig för alla från media till väljare.

Hon betonar att i hennes parti som har två mandat i fullmäktige måste ledamöterna sätta sig in i alla frågor och kan inte som i större partier dela upp områdena.

– Och jag skriver alla motioner själv. Handlingar får man läsa på sin fritid.

Kan man begränsa sitt engagemang för att inte bränna ut sig?

– Om man inte accepterar inbjudningar till olika möten och debatter blir det detsamma för många som att man inte ställer upp.

Hon anser också att det faktum att det numera handlar om att dra ned och minska kostnader i verksamheter i kommuner och landstinget till skillnad från för 15 år sedan innebär en stor skillnad för politikerrollen.

– Det är en helt annan roll du får som politiker när du tvingas ta sura beslut om nedläggningar och att minska verksamhet som alltid drabbar några. Då är det lätt att fungera som en populist och säga ja till allt i stället. Men då blir det än värre när verkligheten kommit i kapp i kommuner och landsting.

Många tror också att man som politiker gör det på heltid och kan leva väl på det men de allra flesta är fritidspolitiker med ett heltidsjobb i botten, betonar hon.

Att jobba som sjuksköterska är också krävande eftersom många tjänster är vakanta?

– Jag har också hela tiden försökt hänga med så att jag klarar att gå tillbaka till mitt yrke för så visste jag att det skulle bli en dag.

Den som är heltidspolitiker och vågar ta tuffa beslut riskerar också att inte bli omvald, säger hon.

– Det gäller att våga fatta sura beslut men också vara så slagkraftig att du får så många sympatier att du blir omvald.

Läs mer nyheter från Dalarna

Annons