Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DDTV: Annonserar efter sysslor på Blocket

/
  • Jonatan som har funktionshindret autism får ingen lämplig daglig verksamhet inom Falu kommun. Nu söker han sysselsättning som bilbud på Blocket tillsammans med sin personlige assistent som kör.
  • Jontes annons på Blocket som fått en hel del gensvar och spridits på Facebook.

Jonatan med funktionshindret autism har inte fått någon daglig verksamhet som passar honom hos Falu kommun.
Nu går 22-åringen ut på Blocket och söker uppdrag som bilbud tillsammans med sin personlige assistent.
– Det är lite som en protest, säger hans pappa Krister Björklund.

Annons

Han har hjälpt Jonatan, Jonte som han kallas, att lägga upp annonsen. Det är följden av en längre tids förgäves försök att hitta en lämplig daglig verksamhet inom Falu kommuns LSS-verksamhet.

– Det känns som att de har gett erbjudanden bara för att uppfylla sin skyldighet, och sen finns det inte mer att göra. Så många möten som vi har haft och så många förslag från oss vad som passar och inte, säger Krister Björklund.

LÄS MER: "Kan inte alltid tillgodose önskemål"

Annonsen är också en test på vad som är möjligt. Jonte är väldigt intresserad av bilar och bilåkning speciellt inom yrkesförarbranschen, som taxi. Han har ett fenomenalt minne och på frågan om han hittar bra i Falun svarar han:

– Självklart.

Han och hans assistent, som kör, har under en tid övat på att åka med "fejkpaket" mellan olika adresser. Jonte säger att då skriver han på papper.

Men han behöver utveckling och meningsfulla uppgifter för att må bra.

– Jag vill köra i Dalarna och till Gävle och Norberg. Det är tråkigt att vara hemma, säger han.

Det Jonte erbjudits från Falu kommun är bland annat att köra påsar med hundbajs och parkarbete. Det första var han inte alls intresserad av och det andra föll på att det inte fanns arbetskläder som passade när han kom dit. Små detaljer är betydelsefulla med hans funktionshinder och kan göra att det misslyckas. Då blir det bara ett besök i den verksamheten.

LÄS MER: "Hur många som helst är i samma situation"

Men annonsen på Blocket har fått gensvar, uppmuntrande tillrop och något erbjudande, bland annat från företag. Annonsen har också fått stor spridning på Facebook.

– Vi har inte tänkt att han ska tjäna pengar, bara finansiera drivmedel, säger Krister Björklund.

Jonte har redan sin aktivitetsersättning .

Så här skriver ett av företagen: "Vi vill att du ska veta att vi sett din annons och hoppas att du får massor av körningar. Vi tänker dela den med alla företag vi jobbar med och ringer så fort vi har några mindre saker som ni kan köra".