Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det här tryggar Grycksbo´s framtid"

/
  • -- Grycksbo´s framtid tryggas, säger Mikael Frölander, vd, i mitten, efter beskedet om att pappersbruket byter ägare och ingår i en ny finpapperskoncern med Arctic Paper AB där Bjarne Björk, till vänster, är operativ chef. Till höger Jan Ohlsson, vd i Acc

Annons

Grycksbo bruk går samman med Arctic Paper AB i en ny finpapperskoncern med huvudsäte i Polen. Koncernen ska också börsnoteras i Polen.
- Det här tryggar Grycksbo´s framtid, säger Mikael Frölander, vd.

- Den nya koncernen kommer att producera 800000 ton papper mot 260000 ton i Grycksbo i dag. Antal anställda ökar från runt 500 i Grycksbo till 1700, berättar Mikael Frölander som har svårt att se att någon kan vara annat än glad i Grycksbo i dag.
Läget är oerhört tufft i branschen, betonar han.
- Det är nödvändigt att säkra kapitalförsörjningen på sikt, inte minst för att klara satsningarna på bioenergi för att komma bort från olja och el.
I den nya koncernen ingår förutom Grycksbo och Munkedal ett polskt och ett tyskt pappersbruk, det tyska köpte Arctic Paper så sent som för två veckor sedan.
- Eftersom 40 procent av vår nuvarande verksamhet är förlagd till Polen får den nya koncernen sitt huvudsäte där, berättar Bjarne Björk, operativ chef för Arctic Paper AB.
Koncernen kommer också att börsnoteras i Warszawa, berättar han.
- Den polska börsen är dynamisk och intresserad av industriföretag. Den har en god tillströmning av kapital framförallt från polska pensionsfonder.
Samtidigt som den nya koncernen bildas lägger Arctic Paper ned Håfreströms bruk med runt 300 anställda som ligger i Melleruds kommun i Dalsland. Det är en anledning till att Pappers i Grycksbo inte tar några stora gläjdeskutt.
- Men det är inte den här affären utan de höga och stigande energipriserna som knäckt företaget, en förlust på flera hundra miljoner de senaste åren, berättar Bjarne Björk.
Håfreström hade avvecklats ändå eftersom företaget inte klarar konkurrensen, betonar han och berättar att när de fackliga förhandlingarna är klara flyttar delar av Håfreströms produktion till Grycksbo.
Det är andra gången på lika många år som Grycksbo pappersbruk får ny ägare. 2006 sålde Stora Enso pappersbruket till riskkapitalbolaget Accent Equity för 360 miljoner.
- Vår affärsidé är att köpa bolag, utveckla dem och sedan hitta nya ägare, säger Jan Ohlsson, vd som berättar att hans företag även äger Hallbyggarna, Scandbook och Scandic i Falun.
Köpet av Grycksbo var lyckosamt för bägge parter, säger Ohlsson vars företag får tillbaka köpesumman och tio procent av den nya koncernens aktiekapital.
- Stora Enso var inte intresserat av de produkter som tillverkades i Grycksbo. Sedan 2006 har vi satsat 150 miljoner i bruket för att komma bort från olja- och elberoendet.
Och den nya koncernen blir marknadsledare i norra Europa på finpapper för böcker och tidskrifter.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se


Fakta Arctic Paper Munkedals AB
Munkedals AB grundades 1871 och 1906 startade finpapperstillverkningen
Sedan 1943 har företaget varit i familjens Onstads ägo, familjen blir majoritetsägare även efter börsnoteringen
Efter sammanslagningen Arctic Paper - Grycksbo och nedläggningen av Håfreströms bruk ingår Munkedals AB i Bohuslän, Kostrzyn SA i Polen och Mochenwangen i Tyskland i den nya koncernen"Många frågor återstår"GRYCKSBO
Det återstår många frågor innan det går att säga om de positiva eller negativa sidorna överväger. Det säger ledningen för Pappers avdelning 111 i Grycksbo om den nya koncernen.


- Vi måste skärskåda den nya koncernen innan vi kan uttala oss hur stark den är ekonomiskt och marknadsmässigt, säger Lars Göran Johansson, ordförande för Pappers, Thomas Nilsson, vice ordförande och Willy Åsen, kassör.
Men Grycksbo pappersbruk har verkat på egen hand i den mycket hårda och tuffa finpappersbranschen de senaste åren, betonar Johansson.
- Och den som jobbar ensam på marknaden är enormt känslig för tillfälliga kapitalrörelser och saknar en stark kapitalförsörjning.
På det viset stärks möjligheterna att överleva med den nya koncernen, menar Johansson som samtidigt betonar att facket kommer att undersöka vilka möjligheter att påverka man får i ett nytt bolag som dessutom börsintroduceras i Polen.
- Det är också sorgligt att flera hundra av våra kollegor i Håfreströms bruk nu ställs inför arbetslöshetsspöket, säger Johansson och hans kollegor.


KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se
Annons