Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det låter intressant”, tycker Maria Wilje, fap

Annons

Hyr en ny förskola i stället för att bygga i egen regi. Det blir mycket billigare, hävdar ett företag som lockar med en ny affärsidé.
- Det låter väldigt intressant. Vi slipper dessutom en investeringskostnad på 19 miljoner, konstaterar Maria Wilje, fap, ordförande i skolnämnden.

Bristen på förskoleplatser är akut i Falun.
- Vi behöver 60 platser i Bergets skoldistrikt. Och vårt bekymmer är bristen på investeringsmedel. Det här företaget skulle dessutom leverera en förskola på 3-4 månader, säger Wilje och jämför med de 1-3 år det skulle ta om kommunen byggde i egen regi.

Hyr 10-15 år

Enligt David Ridemar på Cleverhouse AB kan företaget hyra ut en färdig förskola till kommunen för en kallhyra på 1 195 kronor per kvadratmeter och år. Om priset för marken och avgifterna är rimliga, förklarar Ridemar.
Kommunen hyr förskolorna på 10-15 år eller mer och tar också hand om förvaltningen, berättar han.
Kommunen säljer mark till företaget och hyr sedan en befintlig byggnad. Det gör att LOU, lagen om offentlig upphandling inte gäller om inte kommunen själv vill, säger han.

Hyra kostar hälften

En koll bland ett 30-tal kommuner har visat att det kostar kommunerna 22 000-27 000 kronor per kvadratmeter att bygga en förskola i egen regi, berättar Ridemar.
- I normala fall kostar det högst hälften att hyra av oss jämfört med vad det kostar kommunen att bygga i egen regi.
Vad beror det på?
- Vi bygger hyresrättshus och förskolor i moduler i fabrik. Husen kan flyttas men det inte är syftet med tekniken. Modulproduktion är ett optimalt sätt att få hög kvalitet till så låg kostnad som möjligt, säger han.
- När kommuner bygger i egen regi bygger de ofta på plats. Det är bevisligen ineffektivt.

Bra lokal - rimligt pris

- Vi får en bra lokal till rimligt pris utan att förbinda oss över en längre tid. Det gör att vi får lite rådrum om barnantalet viker. Det är samma typ av hus som en villa och samma standard, säger Allan Kullman, tekniska förvaltningen i Åtvidaberg som hyr en förskola av Ridemars företag.
Ett 80-tal kommuner funderar på att hyra förskolor och ett 40-tal har skrivit kontrakt på hyreshus som hans företag bygger, berättar Ridemar. Företaget äger Modulhus gamla fabrik i Åtvidaberg och har ett 60-tal anställda där och i Valdemarsvik.
KRISTINA VAHLBERG
023-47561
kristina.vahlberg@daladem.se
Mer läsning

Annons