Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det luktar beställningsjobb"

/
  • Renée Andersson har suttit i socialnämnden i 20 år, och under flera omgångar varit dess ordförande.

Socialnämndens tidigare ordförande, Renée Andersson, kritiserar petningen av socialchefen Ingalill Frank och menar att det är en eftergift för krav från Kommunal. Hon menar vidare att revisionsrapporten, som ligger till grund för att socialchefen fått gå, är ett beställningsjobb. Något stöd för åsikterna har hon inte.
Läs också: En av tre ja-röster som vållade S-strid

Annons

– Jag har suttit i Socialnämnden i 20 år, varav flera som ordförande, så jag har viss insikt att spekulera utifrån, säger Renée Andersson (tidigare s).

I ett brev till yrkesrevisorn på KPMG, som DD tagit del av, vill de två tidigare ordförandena i socialnämnden Renée Andersson (tidigare s) och Lilian Eriksson (m) berömma socialchefen Ingalill Frank, vars anställning nu har upphört.

– Vid inget tillfälle har under mandatperioderna 2006-2014 till oss framkommit kritik mot Ingalill Frank från vare sig politik eller förvaltning, tvärt om har hon varit en kunnig och professionell socialchef, skriver de i brevet.

Det var Falu kommuns politiskt tillsatta revisorer som gav i uppdrag åt revisionsbyrån KPMG att granska delar av socialnämndens verksamhetsområde.

– Det är ett visselblåsarärende som ligger till grund för bedömningen att det behövdes en revision, säger Lars Lundh (s), vice ordförande i kommunrevisionen.

Efter att ha gått igenom dokument och intervjuat politiker och tjänstemän presenterade revisorerna tre rapporter. De handlar om verksamheten som rör individ- och familjeomsorgen (IFO), stöd till funktionshindrade (LSS) samt kränkande särbehandling och röjande av sekretessbelagda uppgifter.

I rapporterna framgår bland annat att socialförvaltningens ledning brustit i sitt personalansvar och att enskilda individer upprepade gånger blivit kränkta utan att chefer reagerat på larm. Inom LSS-verksamheten rapporteras att det funnits en flerårig massiv kritik från medarbetare, fackliga organisationer, arbetsmiljöverket samt från personalavdelningen och att socialchefen "kraftigt brustit i att hantera problemen".

Renée Andersson avfärdar revisionsrapporten som ett beställningsarbete för att svartmåla socialchefen.

– Om man ska hårdra detta så luktar det beställningsarbete. Jag har inga bevis men jag har mina funderingar. KPMG har tidigare haft tillsyn över verksamheten utan att anmärka och jag har aldrig varit med om att Ingalill Frank har gjort fel, säger Renée Andersson.

Vem som hon menar har beställt jobbet och i vilket syfte vill hon inte gå in närmare på. Andersson menar dock att det hänger ihop med att Socialdemokraterna i Falun styrs av fackförbundet Kommunal.

– Det är ju så att Kommunal styr väldigt mycket vad partiet gör. Efter att LSS-verksamheten lades ut på entreprenad blev Kommunal väldigt aggressiva, bland annat på Ingalill Frank. Jag tror att petningen av Frank är en eftergift för krav från Kommunal.

Spekulationen om revisionen som beställningsjobb är någonting som får kommunrevisor Lars Lundh att reagera starkt.

– Det har ingen grund i verkligheten, revisionen har över huvud taget ingenting med politiken att göra. Jag kan dementera det fullt och fast och då är jag fullständigt ärlig, säger han.

Läs också: "Ett mycket märkligt beslut"

Läs också: Massiv kritik mot socialchef - tvingas sluta

Annons