Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter 200 år finns det äntligen vatten i kranen på Korsgrens gård

Annons

När David Knutson flyttade in i sitt hus i Dalvik fanns varken vatten eller el. För tre år sedan kom strömmen och i fredags var det dags - då rann det vatten ur kranen för första gången på över 200 år.

- Nu slipper man springa med hinken hela tiden. Man börjar bli lite för gammal för det nu, säger Knut Granath som tillsammans med sin man David Knutson bor på Korsgrens gård i Dalvik.

Knut Granath är pensionerad hydraulik- och vattenarbetare. I över fyrtio år var han bosatt i Borlänge. År 2002 flyttade han dock in hos David Knutson i det gamla huset i Dalvik. Det var också Knut Granath som i helgen lyckades fixa vatten i kranen.
- Jag sänkte ned en pump i brunnen och satte ned en strömkabel som alstrar värme så att det inte ska frysa på vintern, säger han.

David Knutson kommer från USA och bor till vardags i Wisconsin där han jobbar som lärare i sociologi. År 1995 köpte han huset i Dalvik, eftersom hans släkt härstammar från trakten. Det var också hans kusin som tipsade om att huset var ute till försäljning. Sedan dess har han spenderat somrarna och julen i Dalvik. När han är hemma i USA kommer hans man Knut Granath över och bor där. De har länge försökt ta reda på när Korsgrens gård egentligen är byggd men har hittills inte lyckats hitta något exakt årtal. Men de säger att de vet att huset är över 200 år gammalt.
- De som jag köpte huset av var födda här. De har sagt att det fanns hus här omkring redan i mitten på 1700-talet. Jag har också fått fastställt att den senaste tillbyggnaden på huset byggdes år 1878, säger David Knutson.

Att vara utan de moderna bekvämligheterna vatten och el är något som paret är vana vid. Hemma i USA har David Knutson visserligen en modern villa men han äger också ett fritidshus som de bor i på helgerna. Där finns inte heller rinnande vatten.
- Folk tror att det är jättejobbigt att vara utan vatten. Men det är ju egentligen ingen skillnad förutom att man måste tänka ett steg längre hela tiden, säger David Knutson.

Han berättar att det krävs planering för att ha varmt vatten lagom till det är dags att diska. Eller för att ha vatten kvar till morgonkaffet. Men han är ändå glad över att vattnet äntligen kommit.
- Det är skönt att kunna ta en riktig dusch, det har jag inte kunnat göra här på tolv år, säger David Knutson.

Tyvärr blev inte vattnet fixat lagom till parets bröllop förra månaden. Då fick bröllopsfestens gäster snällt köa för att hämta vatten i hinken. Men efter att Knut Granath spenderat en vecka med att jobba vid vattenpumpen var det alltså dags för vattenpremiär i fredags.

Men varför väntade ni så här länge om det bara tog en vecka att fixa vattnet?
- Vi har ju blivit vana vid att ha det så här så vi har väl inte funderat så mycket på det. Det var David som till slut sa att han tyckte vi skulle fixa så det gick att duscha ordentligt, säger Knut Granath.


LINUS HELLERSTEDT
023-47508
linus.hellerstedt@daladem.se

Annons