Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emelie och Evelina gjorde broschyr om missbruk

Annons

De ville göra något som hjälper unga som lever i familjer med missbruk. Deras specialarbete blev en broshyr: "Du har rätt att må bra!"
- Många vågar inte berätta, betonar Evelina Narstedt-Karlsson och Emelie Bengtsson.

De tar studenten på humanvetarprogrammet på Kristinegymnasiet. Och det var under specialarbetet de jobbade fram broschyren. 100 timmar är avsatta men de lade ner mer tid än så.
- Det som tog lång tid var att alla från Ungdomsmottagning till BRIS måste godkänna det vi skrev om dem och det tog längre tid än vi tänkt att få kontakt med alla, berättar Evelina Narstedt-Karlsson.
De har delat ut broschyren till alla sjuor på Britsarvsskolan.
- Vi måste begränsa oss och då valde vi sjuorna i den skola vi själva gått. Men vi hoppas att fler kommer att kunna få broschyren.
De vet att många unga lever i familjer med missbruk.
- Och många vågar inte be om hjälp. Får man en broshyr med telefonnummer eller webb-adress kan man vara anonym. Då blir det lättare, betonar Evelina Narstedt-Karlsson.
Om broschyren hjälpt en enda så är det värt jobbet, säger hon.
Broschyren inleds med fakta: "Omkring 200000 barn och ungdomar lever i en familj där det förekommer missbruk." "Det är inte ditt fel att mamma, pappa eller någon anhörig missbrukar."
De beskriver sedan i några få rader vad drogmissbruk är: "När en person tappar kontrollen över huv mycket och ofta drogen förbrukas."
Sedan presenterar de alla från BRIS och Dialogen till Ungdomsviva till maskrosbarn med kort information och adresser.
Förutom jobbet med att ta fram och kolla alla texter gjorde de hela broschyren utom illustrationen på första och sista sidan.
- Vi fick lära oss photoshop samtidigt. Det var ju bra.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons