Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun kan komma att ändra betalningssystem för p-platser

Annons

Till hösten ska kommunen bilda ett gemensamt parkeringsbolag med de privata parkeringsägarna i Falun. I och med bolagsbildningen införs ett nytt finansieringssystem och då är en fråga om man ska välja p-avgift eller p-skiva. I dag används p-avgiftssystemet i Falu kommun medan man till exempel i Hedemora använder sig av p-skiva.

Vid en jämförelse mellan de båda kommunerna visar det sig att Hedemora kommuns driftskostnad för p-skivesystemet är betydligt lägre per kommuninnevånare än Falu kommuns kostnad för p-avgiftssystemet.

Lägre kostnad

Hedemoras driftskostnad per innevånare är ungefär en fjärdedel av Faluns. Visserligen dras Falu kommuns kostnad upp av deras parkeringshus, men samtidigt så slipper de i dagsläget betala för driften av de privata parkeringarna. I Hedemora finns inga allmänna privata parkeringar.
Mathias Westin som jobbar på Trafik- och fritidsförvaltningen i Falun ser fördelar med båda alternativen.

P-skiva

Med p-skiva slipper folk att gå till en automat och man sparar driftskostnaden för p-automaterna, en kostnad som för kommunen låg på ungefär 500000 kronor förra året. Däremot tror han inte att man skulle spara så mycket på minskad kostnad för parkeringsvakter.
- Om vi skulle ta bort automaterna så skulle vi ändå behöva lika många parkeringsvakter, för det de i första hand kontrollerar är trafiksäkerheten, säger han.

Flera fördelar

Vad gäller p-avgiftssystemet så ser Mathias Westin flera fördelar. Till skillnad från Hedemorasystemet, där anläggning och nyasfalteringar av parkeringar betalas med skattemedel, så drar p-avgiftssystemet in pengar som kan täcka sådana kostnader.
Det blir då de som använder parkeringarna som får betala och de får betala i relation till hur mycket de använder dem. Andra fördelar som han ser är att det blir lättare att styra parkeringen genom att ha en högre avgift på de mest attraktiva platserna och att det blir knepigare att fuska.

Kritisk ordförande

Lars-Erik Måg som är ordförande i Trafik- och fritidsnämnden är kritisk till att byta till p-skivesystem, men förklarar samtidigt att det är det nya bolaget som får välja vad för slags system det vill ha:
- Vi ska ju inte styra dem, men jag tror att det är väldigt svårt att finansiera det utan avgifter. Vi kan inte finansiera ett gemensamt bolag med skattemedel och jag tycker att bilarna kan bära sina egna kostnader.

Gemensamt bolag

Det nya bolaget kommer att bildas gemensamt av kommunen och en ekonomisk förening som de privata aktörerna i sin tur ingår i som medlemmar. Den ekonomiska föreningen ska äga en majoritet av bolaget.
För de falubor som vill försöka påverka valet mellan p-avgift och p-skiva kan det därmed vara idé att inte bara framföra sina synpunkter till kommunen, utan även till de privata parkeringsägarna. Dessutom kan man naturligtvis skicka in insändare om ämnet till oss på Dala-Demokraten.

DAVID SPÅNBERGER
023-47556
david.spanberger@daladem.se

Mer läsning

Annons