Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falupartiet överklagar nedläggningarna av fritidsgårdarna och biblioteken – "Det är en korkad besparing"

Det finns ingen konsekvensanalys och ungdomarna har inte fått göra sin röst hörd i frågan.
Det är två argument som Falupartiet (FAP) nu stödjer sig emot när man nu överklagar Kultur- och fritidsnämndens beslut om att lägga ned fritidsgårdar och biblioteksfilialer i kommunen, en besparing om 4 miljoner kronor. Men överklagandet stannar som ett ärende på nästa nämndsammanträde.

Annons

Falupartiet kräver nu att Falu kommun ska upphäva beslutet om nedläggningarna av fritidsgårdar och biblioteksfilialer.

TV: Nedläggningarna saknar grund – påstådda alternativ existerar inte

Man anser att kultur- och fritidsnämnden inte hade tillräckligt med beslutsunderlaget när förslaget klubbades igenom den 24 mars. Beslutet gällde nedläggning av fritidsgården i Enviken, som Dala-Demokraten tidigare berättat om, samt en sammanslagning av fritidsgårdarna i Slätta och Gruvriset.

Det stod även klart att fritidsgårdarna i Hosjö/Korsnäs och Norslund ska slås samman. Antalet fritidsgårdar i Falun minskar därmed från 8 till 5.

LÄS MER: Nämndordföranden: "Jag skrev inte konsekvensanalysen"

Falupartiet presenterar tre stycken anledningar till att beslutet ska upphävas. dels finns det ingen risk- och konsekvensanalys vad beslutet innebär ekonomiskt för Falu kommun varken på lång eller kort sikt.

– Påverkas kommunens övriga verksamheter och i så fall hur? frågar sig partiet genom Maria Gehlin. Barnen och ungdomarna har inte heller fått komma till tals i frågan.

TV: Nedstämt på fritidsgården när nedläggningsbeskedet kom

Fyra miljoner kronor ska sparas och orterna som påverkas är Enviken, Sågmyra, Sundborn och Falun.

– Samtidigt har barn- och utbildningsförvaltningen fortfarande ett ansvar att bedriva 10-12-årsverksamhet. Dessutom bygger beslutet på att folkbiblioteken blir skolbibliotek och fritidsgårdarna frivilligt tas över av kommunens föreningar. Risken är uppenbar att Falu kommun som koncern inte sparar en krona på nämnda beslut, säger Gehlin.

INSÄNDARE: Varför Enviken?

FAP tänkte först överklaga ärendet och det skulle betyda att ärendet skulle landa hos Förvaltningsrätten med kravet att det ska finnas ett välgrundat beslut.

– Men i stället för att detta ska ligga som filt över ärendet blir vår överklagan en punkt på nästa nämndsammanträde. Men man kan inte klandra nämnden för att ett förhastat beslut har tagits. Det är dock en korkad besparing, säger Gehlin.