Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick mer än dubbelt så långt till skolan men tvingas cykla

Annons

Tomas Hagland, 10 år, tvingades byta skola. Nu måste han cyklandes korsa trafikerade vägar flera gånger eftersom det inte finns cykelbana hela vägen. Kommunen har ordnat skolskjuts åt andra barn i samma situation. Men Tomas Hagland är ett år för gammal för att få åka med.

Tomas Hagland gick tidigare i Norslundskolan. Men när skolan lades ned blev han hänvisad till Hälsinggårdsskolan, som ligger nästan två kilometer längre bort. Eftersom Tomas Hagland ska börja i årskurs fyra kräver kommunen att han ska ha minst fyra kilometer till skolan för att få skolskjuts. Hade han varit ett år yngre hade det räckt med de tre kilometer han nu har.

Konstigt


- Bor man på landet får man skolskjuts på grund av trafikerade vägar. Men bor man i stan får man inte det, det tycker jag är konstigt, säger Johan Hagland. Han är pappa till Tomas.

Kommunen kör redan skolskjutsar från Tomas Haglands område till Hälsinggårdsskolan. Men eftersom han ska börja i mellanstadiet får han inte åka med.


Måste cykla

Kommunen tycker istället att 10-årige Tomas Hagland kan ta sig för egen maskin till den nya skolan - därför måste han cykla. Det finns cykelväg, men den börjar först efter ungefär 700 meter. Därför måste han antingen korsa Kopparvägen eller Vallavägen för att ta sig fram till cykelbanan.
- Ibland tittar jag upp på bilarna och då brukar det bli lite vingligt att cykla, säger Tomas Hagland.

Ska byggas ut

Kommunen planerar att bygga ut cykelvägen. Men Johan Hagland har fått beskedet att det blir klart först till våren nästa år.
- Jag vill att Tomas ska få åka skolskjuts tills dess att cykelvägen är fixad. Om man nu lägger ned en skola med 80 elever så måste man ju ta konsekvenserna som blir av det, säger Johan Hagland.


Brott mot skollagen

Han säger att kommunen bryter mot skollagen då de nekar hans son skolskjuts. Men kommunen menar att så inte är fallet, eftersom barn som går i mellanstadiet enligt bestämmelserna måste ha minst fyra kilometer till skolan för att bli erbjudna skolskjuts. Kommunen tycker inte heller att Tomas ska få skolskjuts på grund av att han måste korsa trafikerade vägar.


Ingen skolskjuts

"Trafikförhållandena från ert hem fram till Hälsinggårdsskolan, bedöms inte vara av den art att skolskjuts kan anses vara berättigad", skriver kommunen i sitt beslut till Johan Hagland.

Men trots den formuleringen har ingen från kommunen varit ute och tittat på den sträcka som Tomas Hagland tvingas cykla.

Inte ute


- Nej, så långt har vi inte kommit än, säger Ylva Johansson. Hon är tillförordnad skolchef på Falu kommun.

Men ändå skriver ni i ert beslut att trafikförhållandena på platsen inte berättigar till skolskjuts?
- Utifrån avståndet gör de inte det, säger hon.

Hur mycket trafik skulle det behöva vara för att han skulle få åka skolskjuts?
- Det kan jag inte svara på eftersom det bedöms efter varje individuellt fall, säger Ylva Johansson.


LINUS HELLERSTEDT
023-47508
linus.hellerstedt@daladem.se

Annons