Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmklipparen Martin Hunter från Hollywood jobbar hos Film i Dalarna

/
  • Martin Hunter, filmklippare från Hollywood,  och Anna Olovsson från Söderbärke  jobbar just nu med filmen Prinsessa i en lokal på Film i Dalarna på Dalregementet. FOTO:STAFFAN BJÖRKLUND

Annons

- En välklippt film är som musik, säger Martin Hunter, filmklippare från Hollywood som bland annat jobbat med Stanley Kubrick.
Nu bor han i byn Vin-tjärn utanför Falun och jobbar med den svenska filmen Prinsessa i ett rum i Film i Dalarna med Linda Olovsson från Söderbärke som klippassistent.

Martin Hunters fru kommer från Sverige så han kan en del svenska men förstår mer än han pratar, berättar han.
- Men rytmen är ganska lika i de flesta språk. Och jag har en engelsk översättning av manuset. Hittills har Linda sagt att det gått bra, säger han ödmjukt.

Proffsig person

- Det är häftigt att få jobba med en så proffsig person. Han väljer de bästa tagningarna direkt trots att han inte förstår allt eftersom han tittar på rytmen i språket, berättar Linda Olovsson.
Filmen spelas in i Trollhättan och Stockholm. Den handlar om Maja - Zandra Andersson - 18 år vars storlek gör det svårt för henne att bli accepterad socialt. Regissör är Theresa Fabik som gjorde filmen Hipp, Hipp, Hora.

Gillar Dalarna

Att Martin Hunter och hans fru Linda som är fotograf och skådespelerska flyttade från Los Angeles och Hollywood till den lilla byn Vintjärn beror främst på dottern Charlotte Emilia, 6 månader, berättar han.
- Min fru har alltid gillar Dalarna. Hennes föräldrar har ett sommarhus i Vintjärn. Vi har varit där både vid jul och andra tider. Nu lånar vi huset men vår målsättning är att slå oss ned här. Vi vill att vår dotter ska växa upp med mer natur än det finns i Los Angeles som är helt anpassad efter bilismen.

Föddes i England

Han föddes i England men familjen flyttade till Kanada när han var liten och där växte han upp med snöiga vintrar och vedeldade spisar, som i huset i Vintjärn, berättar han.
Han har jobbat med en rad kända regissörer. En del, som Kubrick, övervakade varje klipp medan andra låter filmklipparen jobba mer fritt, förklarar han.
- När jag ser en film jag själv klippt tänker jag mest på hur jag gjort men ser jag en annan film kan jag koppla bort jobbet.

Alla bitar på plats

När Martin Hunter fick jobbet med filmen Prinsessa kunde Film i Dalarna hjälpa till med utrustning och lokal.
- Nu har alla pusselbitar fallit på plats och han sitter hos oss. Vi har ju både teknisk utrustning, klipprum och support att tillgå, säger Malin Lagergren, chef för Film i Dalarna som också rekryterat Anna Olovsson. Hon har nyligen avslutat sin filmutbilding på Högskolan Dalarna och får nu chans att assistera Martin Hunter.
KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se


Annons