Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlagssystem efter granskningen: "Vi kan höras efter nyår"

Artikel 9 av 12
Förlagssystem
Visa alla artiklar

Dala-Demokraten granskade arbetsmiljön på Förlagssystem i en rad artiklar. En före detta anställd uppgav för tidningen att hon försökte begå självmord vid tre tillfällen och en annan vittnar om att chefer klockar anställda på toaletten. Förlagssystem har pratat med samtliga anställda men vill prata med Dala-Demokraten först efter nyår.

Annons

Den 5 oktober publicerade Dala-Demokraten den första artikeln i granskningen av Förlagssystems arbetsmiljö som resulterade i åtta olika artiklar där anställda och före detta anställda vittnar om hierarkier bland chefer, maktutövningar, chefer som orsakar slagsmål, anställda som klockas på toaletten och självmordsförsök.

LÄS OCKSÅ: Före detta anställd: "Vi blev klockade på toaletten"

Pär Nilsson, vd för Förlagssystem, när Dala-Demokraten intervjuar honom i samband med granskningen av företagsklimatet.

GÖRAN GREIDER: Hur fan står det till i arbetslivet?

När Dala-Demokraten i dag återkommer till Förlagssystems vd, Pär Nilsson, beskriver han i ett mejl att han har träffat samtliga anställda i mindre grupper. Han har också samtalat med chefer samt med GS-facket.

– Detta för att ta reda på vad missnöjet hos medarbetarna egentligen beror på och samtidigt ge min syn på det som stått i Dala-Demokraten, skriver Nilsson i ett mejl till tidningen.

FACKET: "Skyddsombuden känner sig överkörda"

Men när Dala-Demokraten vill ha en intervju med Nilsson 20 dagar efter granskningen tackar han nej.

– Vi kan höras i början av nästa år då resultatet av FS-dialogen kommit, skriver Nilsson.

Dala-Demokratens granskning resulterade i en artikel i branschtidningen Svensk Bokhandel.

LÄS OCKSÅ: Anställd om trakasserier och slagsmål – "Aldrig mått så dåligt"

FS-dialogen, Förlagssystem-dialogen, innebär att Nilsson själv tillsammans med personalchefen och närmaste chef träffar samtliga medarbetare för att diskutera hur de kan skapa ett bättre företag tillsammans. De dialogerna påbörjas i november.

Mer än så vill inte Förlagssystems vd Pär Nilsson säga till Dala-Demokraten i dag.

TV: Josefin gjorde tre självmordsförsök – fick ingen hjälp av Förlagssystem

LÄS MER: "Jag var ett problem i Förlagssystems ögon"

Branschtidningen Svensk Bokhandel uppmärksammade granskningen av Förlagssystem. Till dem säger Pär Nilsson att de flesta händelserna som de anställda och före detta anställda berättat för Dala-Demokraten var okända för honom.

– Nu har jag kollat upp dem. En del ligger 7-8 år tillbaka i tiden. det är inget försvar, och jag tar dem inte i försvar, men det vi kan göra nu är att se till att sådant här inte händer igen, säger Nilsson till Svensk Bokhandel.

"Vi ska snarare anställa folk"

Nilsson har sedan granskningen pratat med nära 250 anställda och insett att företaget måste förbättra bemanningen.

– Jag vill inte gå händelserna i förväg, men vi ska snarare anställa folk, säger Nilsson på frågan om de framtida åtgärderna kan leda till uppsägningar.

TV: Vd Pär Nilsson om företagets anställda

Nilsson säger också till Svensk Bokhandel att man nu ska fokusera på den chefsutbildning som företaget påbörjade under våren.

– Den ska fortsätta. dels för att få bättre chefer och dels för att jag ska förtydliga vilken typ av ledarskap jag vill ha i företaget, säger Nilsson. På sikt tror jag att det kommer ut något bra av det här och att vi kan gå vidare och jobba bättre tillsammans.