Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Godkände att kommunen betalade en faktura till en familjemedlem

Annons

Näringslivschefen Hans Ahlin godkände att kommunen betalade en faktura åt ett företag vars ägare han har en personlig anknytning till. Det visar en genomgång som Dala-Demokraten gjort av näringslivskontorets utbetalningar.
- Det är klart att det är olämpligt att hans namn står där, säger Torkel Birgersson som är kommundirektör.

Kommunen drev tidigare projektet växthuset där nystartade företag fick ekonomiskt stöd i form av att kommunen betalade tjänster som behövdes under uppstartsfasen.
Ett av företagen som ingick i projektet var ett företag som sysslar med hälsovård, vars ägare vid tidpunkten var sambo med Hans Ahlins son.

Attesterade faktura

För att hjälpa hälsoföretaget att komma igång betalade kommunen en faktura på 29 000 kronor. Pengarna täckte bland annat kostnaden för att ta fram företagets logotype. Fakturan godkändes av Hans Ahlin.
- Han ska inte attestera en sådan här faktura, säger Torkel Birgersson. Han är kommundirektör på Falu kommun.
I efterhand attesterades fakturan av Torkel Birgersson själv, eftersom han är den som i normala fall ska göra det. Varför Hans Ahlin från början godkände utbetalningen kan inte Torkel Birgersson svara på.

Olämpligt

- Men det är olämpligt att hans namnteckning står där. Om den nu gör det i tron att han ska attestera den här typen av faktura, säger han.
Däremot är det inget problem att personer med personlig anknytning till kommunledningen driver företag som får ekonomisk hjälp av kommunen.

Försiktighet krävs

- Om företaget uppfyller de kriterier som ställs för att ingå i växthuset så är det inte olämpligt. Men man måste vara försiktig med hur man sedan hanterar det aktuella företaget, säger Torkel Birgersson.
Hans Ahlin säger att han inte kommer ihåg det exakta händelseförloppet. Enligt rutinerna granskar han eller någon annan på näringslivskontoret alla fakturor som har med projektet växthuset att göra för att se att de är riktiga. Sedan signeras fakturorna.
Den som slutligen måste bevilja utbetalningarna är Torkel Birgersson. Hans Ahlin påpekar också att så har skett i det aktuella fallet.

Inte kontroversiellt

- Jag uppfattade inte att det här var något kontroversiellt. Därför skrev jag på den här fakturan, säger Hans Ahlin.
Men du såg ingen anledning till att informera Torkel Birgersson om att du hade en personlig relation till företagets ägare?
- Jag skulle ha kunnat meddela honom på telefon eller på annat sätt, säger Hans Ahlin.
Men det gjorde du inte?
- Nej, säger han.
Men är det verkligen lämpligt att du överhuvudtaget är den som godkänner den här fakturan?
- Nej, jag kanske skulle ha låtit bli och låtit någon annan göra det, säger Hans Ahlin.
För närvarande bedriver Riksenheten mot korruption en förundersökning mot Hans Ahlin där det utreds om han i samband med ett fastighetsköp ska åtalas för mutbrott. I slutet av juli förväntas den förundersökningen vara klar.

Otillbörligt

- Vi håller på att värdera fastigheten för att se om den var värd mer än vad Hans Ahlin fick betala för den. Om jag kan visa att den var det så har han fått en otillbörlig belöning, vilket är att betrakta som en muta, säger Erik Fågelsbo. Han är kammaråklagare och är den som håller i förundersökningen.


LINUS HELLERSTEDT
023-47508
linus.hellerstedt@daladem.se

Mer läsning

Annons