Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IT-tjänsteman bröt mot sin egen policy ”Han har missbrukat förtroenden”

Annons

Den kommunanställde tjänstemannen var med och utformade kommunens IT-policy och skulle se till att anställda och skolelever följde den. Själv ägnade han stor del av sin arbetstid på chattsidan Vilda Webben, där han bland annat skrev ofördelaktiga saker om sin arbetsplats och sin chef.
- Han har missbrukat förtroenden, säger mannens chef Jan Fors, IT- och organistaionschef.

Vissa dagar under de senaste tre månaderna har mannen varit aktiv på Vilda Webben större delen av sin arbetstid.Där har hanberättat frispråkigt om sitt arbete, bland annat om upphandlingar för kommunala förvaltningar.
Mannen förnekade till en början att han skulle ha skrivit de aktuella mailen.
- Skulle jag ha skrivit om mitt arbete på nätet? Det har jag inte, sa han till reportern.

Reagerade starkt

När citat blir upplästa ändrar han dock inställning.
- Jo, det är jag som skrivit det. Men det har inte med mitt jobb att göra utan är privat.
Förvaltningschefen, Jan Fors, reagerade starkt när han samma dag fick kännedom om fallet.
- Jag blev jag oerhört besviken. Den anställda har inte bara ägnat sig åt chattande på arbetstid. Han har också smutskastat kommunen genom att sprida osanna uppgifter, säger Jan Fors.
Fallet är extra känsligt eftersom tjänstemannen är en av de som utformat kommunens gällande IT-policy i vilken regleras hur såväl datorer som Internet får brukas.

Disciplinpåföljd

Enligt Jan Fors har mannen inte kunnat lämna någon rimlig förklaring till sitt handlande.
- Han är dock medveten om att han brutit mot flera regler och är djupt ångerfull. Det här är oerhört jobbigt för honom.
Mannen har erbjudits hjälp och fått delvis nya arbetsuppgifter. Han kommer också att få en disciplinpåföljd, men vad är ännu inte bestämt. Det kan dock bli frågan om varning eller löneavdrag.
- Vi måste markera att det här inte är acceptabelt. I näringslivet hade sådana här övertramp troligen inneburit avsked, konstaterar Jan Fors.

Provoceramde

I slutet av november förra året hölls ett leverantörsmöte i Falun. Tjänstemannen hade sin bärbara dator med sig till mötet. Övriga deltagare trodde att mannen gjorde anteckningar när han i själv verket var uppkopplad på sajten Vilda Webben och lämnade direktrapporter från vad som avhandlades i rummet.
- Jag finner knappt ord. Att sitta och chatta på ett möte är så oförskämt och provocerande, konstaterar förvaltningschefen Jan Fors.
För ett par veckor sedanhölls ett annat möte.

Felaktiga uppgifter

Tjänstemannen lämnade då detta innan det var slut och loggade i stället in på sajten.
Där berättade han att kommunen struntat i upphandling i det aktuella fallet samt vid flera affärer.
Några dagar senare skriver mannen att detskullekosta kommunen flera miljoner vid en upptäckt. Samtidigt betonar han att risken för en sådan upptäckt är minimal eftersom det krävs att någon annan leverantör får vetskap om affären.
Enligt enhetschefen finns det inga oklarheter i de affärer och avtal förvaltningen gjort med leverantörer.
- Jag har själv haft fullständig kontroll på det. Att han spridit felaktiga uppgifter om oss oss och påstått att vi medvetet skulle bryta mot lagen är därför oerhört smärtsamt.

CHRIS D MAGNUSSON

Mer läsning

Annons