Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jenny Kallur om sina stressfrakturer

/
  • Jenny Kallur berättade om sina stressfrakturer.
  • – Jag har inga problem med mitt ben idag, säger Jenny Kallur om stressfrakturen i vänster underben.

– Med facit i hand kan jag ju se vissa saker jag kunde ha gjort annorlunda. Det kniviga för en elitidrottare är ju att man måste ligga nära gränsen för hur mycket träning man tål, säger Jenny Kallur om sina stressfrakturer.

Annons

Under ortopediveckan berättade hon om sina skador som till slut ledde till att hon valde att sluta som elitidrottare, häcklöpare och sprinter. Att hon redan då var inne i en utbildning till copywriter underlättade även om det var en sorg, säger hon.

Upprepad tuff belastning är en viktig anledning till stressfraktur. Och för att undvika det rekommenderas lagom belastning men vila är inte bra eftersom skadan kräver blodcirkulation för att läka. "Om du belastar kroppen mycket eller tränar väldigt hårt kan det uppstå små sprickor i ett av kroppens ben. De kallas stressfrakturer och uppstår plötsligt efter en längre tids belastning." Det säger Vårdguiden.

Och Jenny Kallur är inte den enda friidrottaren som drabbats av stressfrakturer. Tre av våra största friidrottsstjärnor Carolina Klüft, Susanna och Jenny Kallur drabbades och då - 2008 - visste man inte så mycket om den här typen av skador. Sjukgymnasten närmast landslagen under hela den här perioden Jenny Jacobsson har betonat att de här tjejerna inte visade några symptom innan de skadades. Tvärtom var det tjejer som i övrigt mådde bra.

För att undvika stressfrakturer ska man ha lagom belastning, vila är inte bra eftersom sprickan/sprickorna det handlar om behöver blodcirkulation för att läka.

– Och löpning och hoppträning innebär tuff belastning på kroppen. Därför springer man bara häck typ två gånger i veckan även när man är helt oskadad.

Det var i maj 2011 som Jenny Kallur meddelade hon avslutar sin friidrottskarriär efter återkommande skadeproblem. Hon har många guld- silver och bronsmedaljer i svenska mästerskap. Silver i EM inomhus i Madrid på 60 meter häck och sexa i VM på 100 meter häck 2005 ingår också i meritlistan. 

 Både Jenny och Susanna Kallur genomgick en operation för sina stressfrakturer. En person i publiken frågade om hon i efterhand anser att hon fått fel råd. 

– Olika läkare ger lite olika råd ibland och det hände att jag satt framför datorn med "doktor google" för att läsa på. Men den samlade bild jag fick av läkare, tränare och andra elitidrottare var att operation var det rätta.

– Det jag kan tycka idag är att jag skulle ha vilat ännu längre mellan tävlingsloppen våren-sommaren 2010 då jag gjorde comeback på sprint.  Men idag har jag inga problem med mitt ben, hade jag inte opererat mig kanske jag fortfarande hade haft ont.  

Hon och Susanna opererades i New York. Läkaren öppnade och borrade i sprickan för att stimulera läkningen. Sedan fixerades detta med en platta med skruvar, berättar hon.

– Vi låg på ett hotellrum på Manhattan med benen i höjdläge och hade fruktansvärt ont ett par dagar. Inte precis vad man önskade att göra på en sådan plats.

De fick beskedet att de skulle kunna springa igen bara tio veckor efter operationen men så blev det inte. När hon valde att sluta var det efter en fotskada, ingen stressfraktur utan skador i mjukdelar i foten.

– Jag pluggade på Berghs i Stockholm och funderade om jag skulle kunna komma tillbaka till samma nivå eller helst bli bättre. Jag skulle ju missa den kommande utomhussäsongen. Och skulle jag orka ett år till med intensiva studier och träning, säger hon om beslutet att sluta.

Annons