Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan butiksdöden i glesbygd stoppas

/
  • Förra året visade på en negativ trend för Tänger Handel.
  • Politikerna bara lovar och lovar. Men det kommer väldigt lite ut av valfläsket.
  • Den sista augusti slår Pia Åkerström igen butiken.
  • – Jag kämpar på så länge jag orkar, säger Pia Åkerström.
  • Tage Gillander drev butiken på 70-talet - det var kämpigt redan då med långa arbetsdagar.
  • Många servicefunktioner kommer att försvinna med nedläggningen av handelsboden.

Genom ett särskilt stöd på 35 miljoner kronor per år är det meningen att ungefär hälften av landets 400 lanthandlar i glesbygd skall kunna räddas.
– Men för min del är det nog redan försent, säger Pia Åkerström uppgivet vid Tänger Handel i Övertänger. Jag slår igen butiken för gott den sista augusti.

Annons

Tänger Handel var nedläggningshotad redan den gången för 27 år sedan när Pia Åkerström, 19 år gammal, tog över butiken tillsammans med en kompanjon. Att driva lanthandeln i glesbygd har varit kämpigt i alla år.

– Förra året har visat på en väldigt negativ trend, säger Pia Åkerström. Omsättningen ligger nätt och jämnt på 3 miljoner kronor. Min lön ligger under existensminimum med 88 000 kronor om året. Då skall man veta att jag arbetar i stort sett sju dagar i veckan året runt med några dagars semester. Utan stöd från far och mor hade jag aldrig klarat den här tillvaron.

Pia Åkerström tar den senaste utredningen för vad den är värd. Inför sista valet besökte flera politiker Tänger Handel och det utlovades guld och gröna skogar.

– Politikerna bara lovar och lovar, menar Pia Åkerström. Men det kommer väldigt lite ut av det tunna valfläsket.

Redan år 1846 blev det tillåtet att öppna lanthandel - eller mindre livsmedelsbutik - under vissa förutsättningar. Från början var villkoret att handeln låg mer än tre mil från närmsta stad. För att överleva måste en butik i dag omsätta drygt 10 miljoner kronor. Sedan mitten av 1990-talet har närmare hälften av landets lanthandlar lagts ner på grund av dålig lönsamhet.

Av närmare 400 butiker i glesbygder har ICA största närvaron med 117 butiker, Axfood med 71, Coop 44 och Menigo 29 stycken. Härutöver finns även drygt 120 övriga butiker. Många av dessa är drivmedelsstationer med visst utbud av dagligvaror eller helt fristående butiker.

Regeringen beslutade för drygt ett år sedan att tillsätta en utredning om "Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden". En förutsättning för stöd är att försäljningsställena ligger i särskilt sårbara och utsatta glesbygdsområden med låg och mycket låg tillgänglighet till tätorter. De nya stöden ska ge goda förutsättningar för bibehållande och nyetablering av samordnade servicelösningar.

Många butiker dras med stora och svåra lönsamhetsproblem och går en osäker framtid till mötes. Enligt utredningen bor omkring 200 000 människor i områden med svag och hotad service. Försvinner dagligvaruhandeln hotas också annan service som sköts av butiken som post, apotek, spel och utlämning av varor från Systembolaget. Dessutom är lanthandeln en viktig social mötesplats och kan i framtiden få ännu fler servicefunktioner.

Därför är det viktigt att butiken finns kvar.

– Jag vurmar för de gamla här i Övertänger, säger Pia Åkerström. Därför kämpar jag på så länge jag orkar.

Annons