Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kopparstaden vill förnya kösystem för lägenheter

Annons

Bostadsförmedlingen i Falun kommer antagligen att försvinna. I praktiken fungerar den inte som en bostadsförmedlingen utan bara som en förmedling av Kopparstadens lägenheter. Nu vill Kopparstaden förnya sitt kösystem.

1992 övertog Kopparstaden bostadsförmedlingen från Falu kommun. Då skrevs ett avtal om förmedling av bostäder. Meningen var att det också skulle handla om privatägda bostäder och andra lediga bostäder. Men så blev det inte. I praktiken har man bara förmedlat det kommunala bostadsbolagets egna lägenheter.
Avtalet med kommunen har förlängts automatiskt i fler perioder, men nu har Kopparstaden sagt upp det.
- Skälet till uppsägningen är att marknadens förutsättningar väsentligt har förändrats under dessa 16 år, skriver bolagets vd Per Nyberg till kommunen. Vår bedömning är att vi gör större nytta för kommunens med ett flexiblare arbetssätt.

Ska diskutera

Han menar att det inte behövs någon bostadsförmedlingen eftersom det ingår i Kopparstadens uppgift att förmedla sina ena lägenheter.
På tisdag ska politikerna diskutera frågan om bostadsförmedling.
- Vår roll är ju också att jobba för att stärka Falun, säger Kopparstadens informationschef Elke Herbst. Det nuvarande systemet begränsar oss.

Mer flexibla

I dag är det bara kötid som räknas. Ju längre tid man stått i kö desto mer poäng får man. Dessutom får man bara tacka nej till tre erbjudanden, sedan åker man ur kön. Det kan innebära att man tvingas ta en lägenhet man kanske inte vill ha.
- Vi måste bli mer flexibla, säger Elke Herbst. Visst ska vi ha ett kösystem, så att det blir rättvist, men kanske på ett annat sätt.
En idén skulle kunna vara flera olika köer. I dag ställer sig människor i bostadskön för att de kanske, om flera år, vill ha en lägenhet. Det innebär att kön bli inaktiv. Kanske ska man i fortsättningen kunna köa för just en fyra i till exempel Hosjö, om det är det man vill ha.
- Tänket i dag är lite förlegat, säger Elke Herbst. Vi ska under hösten arbeta fram ett modernare system med uthyrningsrutiner. Vi måste också på något sätt kunna erbjuda bostäder även till dem som vill flytta hit.

EVA HÖGKVIST
023-475 84
eva.hogkvist@daladem.se

Annons