Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare utan gränser visar upp sig på Stora torget

Annons

Läkare utan gränser hjälper årligen flera miljoner människor i utsatta länder. I veckan kan Faluns invånare besöka en buss på Stora torget och uppleva fältarbetarnas och de behövande människornas vardag med egna ögon.

- Det är tredje året vi kör runt med den här utställningen nu. Tidigare har vi framför allt besökt städer i södra Sverige men i år rör vi oss mer norrut, säger Sofia Svensson. Hon är informatör på Läkare utan gränser och projektledare för utställningen.

På utställningen, som heter "Uppdrag: Rädda liv", kliver besökarna in i en buss och möts av Läkare utan gränsers simulerade hjälpläger. Totalt innehåller bussen fyra stationer: ett tält som fungerar som bostad åt lägrets boende, ett sjukhustält, en vattenstation och en undernärings- och koleraklinik. Besökarna utrustas med hörlurar och kan lyssna på läkare, sjuksköterskor och logistiker som berättar om en typisk dag på jobbet.
- Utställningen föreställer ett läger för ungefär 20000 människor i ett icke-namngivet afrikanskt land. Den här typen av läger kan ha flera hundra anställda fältarbetare. Men det varierar från läger till läger eftersom vår personal anställs efter de behov som finns på den aktuella platsen, säger Sofia Svensson.

Tillsammans med Louise Berg och Gustav Svensson ingår hon i den projektgrupp som leder den kringresande utställningen. Bussens resa startade i Jönköping den 10 juni och har sedan dess besökt Örebro och Karlstad. Nu är det alltså dags för Falun. Egentligen skulle utställningen ha startat redan på tisdagen men ett missöde i fält gjorde att premiären fick skjutas upp till onsdagen.
- Vi råkade ut för en läcka i taket när vi var i Karlstad så vi var tvungna att få den tätad. Därför kunde vi tyvärr inte hålla öppet idag som planerat, säger Sofia Svensson.

Att besökarna enbart möts av fältarbetarnas inspelade röster beror på att läkarna och sjuksköterskorna behövs på viktigare platser.
- De som jobbar för oss gör det på kontrakt, oftast på mellan tre och sex månader. När de sedan kommer hem behöver de återgå till sina arbeten här hemma, säger Sofia Svensson.

Läkare utan gränsers personal består av bland annat kirurger, sjuksköterskor, allmänläkare och logistiker från 19 länder världen över. Fältarbetarna arbetar inte ideellt men de tjänar avsevärt mindre än vad skulle gjort i normala fall hemma i sina respektive hemländer. Arbetet är oftast mycket påfrestande, både fysiskt och mentalt.
- När fältarbetarna återvänder hem inleds en period av debriefing, de får prata av sig om det de har upplevt med psykologer och stödpersonal, säger Sofia Svensson.

Utställningen är öppen mellan klockan 11 och 18 varje dag under resten av veckan. Att besöka bussen är gratis.


LINUS HELLERSTEDT
023-47508
linus.hellerstedt@daladem.se

Annons