Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långvarig kritik från facken

/
  • – Kritiken har även framförts till politiker i nämnden och finns protokollförd, säger Malin Ragnegård, ordförande för Kommunal i Falun.

Fackförbunden Kommunal och Vision har under lång tid framför kritik som rör deras medlemmar som hör till socialförvaltningen.

Annons

Kommunal har under lång tid framfört kritik angående både socialchefen och sektionschefen för LSS. Kritiken har handlat om brister när det gäller arbetsrätt och arbetsmiljö, säger Malin Ragnegård, ordförande för Kommunal Falu kommun, sektion 10.

Kritiken har även framförts till politiker i nämnden och finns protokollförd, betonar hon.

– Det är viktigt att kunna skilja på sak och person. Kommunal kommer alltid att framföra kritik mot både tjänstemän och politiker där vi ser att våra medlemmar far illa på något sätt. 

Fackförbundet Vision, med avdelningsordföranden Christina Johansson i spetsen anser att det har funnits brister hos ledningen på socialförvaltningen. I en intervju i radions P4 Dalarna säger hon att socialchefen har ett väldigt speciellt ledarskap där hon kör sitt eget race och lyssnar inte på medarbetarnas intressen.

Då blir det svårt att få fram medlemmarnas önskemål, det sliter hårt och det tar ut sin rätt genom att folk blir sjukskrivna och går in i väggen, fortsätter hon. Hon betonade också i intervjun att hon inte varit ordförande mer än fyra år men misstänkte att socialchefens ledarstil varit densamma längre tid än så.

I den kritik som riktats mot socialförvaltningen framkom också att personal utsatts för kränkningar. Hon sade att det kommit till hennes kännedom via rapporten men att hon inte vetat om något innan den publicerades.

– Vision ser inte allt i svart eller vitt och vi har under åren haft båda eniga och oeniga samtal med socialchefen Att hålla isär sak och person är viktigt för oss betonar hon.

– Från Visions sida är den här frågan utagerad och för vidare kommentarer hänvisar vi till Inger Klangebo och Falu kommuns personalkontor avslutar Christina Johansson.

Vision organiserar bland annat socialsekreterare, biståndshandläggare, kuratorer, behandlingsassistenter och chefer inom det sociala området. Kommunal organiserar bland andra omsorgsassistenter och boendestödjare.

 

Annons