Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lär dig göra din egen äppelhäck

Annons

Funderar du på en ny häck och vill ha något annorlunda? Då kan en frukthäck vara något för dig. Dala-Demokraten åkte till Vassbo för att gå en kurs i hur en äppelhäck ska planteras.

I Vassbo får vi lära oss att anlägga en såkallad lepagehäck, som är den enkla varianten av en frukthäck. Trädvårdsspecialisten, eller arboristen som titeln egentligen är, Harald Kratschmer berättar att lepagehäcken lämpar sig bra i små trädgårdar, som till exempel en kolonilott.
- Det speciella är att den här typen av frukthäck är mer lättskött än traditionella frukthäckar, säger han.

Nio olika sorter

I Vassbo har han förberett en lepagehäck av äppelträd. Trädgårdsmästaren Olle Ridelius säger att en frukthäck är bra både för honom och för hans kunder.
- Jag vill ju helst sälja fler än ett träd åt gången och den här häcken har nio olika sorters äppelträd. Men det betyder ju också att du och grannen har nio olika äppelsorter att plocka sedan, säger Olle Ridelius.

Böjs och knyts

Harald Kratschmer säger att tekniken är enkel. Plantorna placeras med en halv till en meters avstånd. De binds ihop genom att ett snitt görs i barken. Sedan böjs träden i 45 graders vinkel och knyts ihop.
- Först böjer man åt ett håll. När nästa grenar sedan växer ut böjer man åt det andra hållet för att det ska bli jämnt och inte luta, säger Harald Kratschmer.

Klippas

Han påpekar att det är viktigt att hela tiden låta de högsta skotten i toppen vara kvar eftersom de ska sättas ihop. De små skotten däremot ska klippas bort.
Efter två till tre år är träden ihopväxta och snöret kan tas bort. Det är också viktigt att tänka på vilka träd som används till lepagehäcken.
- Man ska välja äppelsorter som växer ungefär lika snabbt. Annars blir det ojämnt, säger Harald Kraschmer. Han säger att häcken blir ungefär två meter hög efter fyra år. I den aktuella äppelhäcken finns sorter som exempelvis Kavlås, Hedemora och Jäder.
- Skillnaden mellan dem är att det är helt olika smaker, men de har också olika mognadstid, säger Olle Ridelius.

Hela hösten

Han säger att de är relativt ovanliga äppelsorter och inget som brukar finnas i vanliga matbutiker. Orsaken är att ingen av de mer vanliga äppelsorterna lämpar sig att använda i lepagehäcken, eftersom de växer för brett. Att använda sorter som mognar vid olika tidpunkter är däremot att rekommendera.
- Då kan man ju plocka hela hösten, säger Harald Kratschmer.

LINUS HELLERSTEDT
023-47508
linus.hellerstedt@daladem.se

Annons