Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lill-Pricken dagens segrare när DM gick under Brusvicku

Annons

I helgen var det återigen dags för Bjursvicku i Bjursås att gå av stapeln.
Hembygdsföreningen bjöd besökarna på musik, hantverk och det populära distriktsmästerskapet i tuppgalning.

Vid 13-tiden på söndagen samlades besökarna på Bjursvicku för att se de sex tupparna som tagit sig till final i årets DM i tuppgalning göra upp om förstaplatsen.
Det gäller för tupparna att gala flest gånger under två gånger tio minuter. Kvalen dominerades av tuppen Sven-Bertil som hade 42 galningar på de tjugo kvalminuterna. Finalen börjar inte lika bra.

Tog ut sig?

- Nä, han ligger sist. Jag har inte lyckats få honom att gala en enda gång under de första tio minuterna. Han kanske tog ut sig fullständigt i kvalet, säger Annette Jansson från Säter. Hon är ägare till Sven-Bertil.
Tuppen Brunte ligger samtidigt i ledning med femton galningar under första halvlek. Men Annette Jansson tror på sin tupp.
- Det är en baggis, klart att han kan ta igen det här, säger hon.

Återhämtad

Efter halvtidsvilan börjar Sven-Bertil mycket riktigt att gala och när finalen är slut är han uppe i femton stycken galningar.
Det räcker inte till att komma upp i den vinnande tuppen Lill-Prickens tjugo galningar men väl till en delad tredjeplats. Sudden death får avgöra och Sven-Bertil går vinnande ur striden.
- En tredjeplats får man väl vara nöjd med, säger Annette Jansson.

Grupp-tupp

Vinnande tuppen Lill-Pricken var en av hela fyra finaltuppar som ägs av familjen Källander från Djörmo utanför Gagnef.
- Det hade vi inte riktigt räknat med. Men jag tror att hemligheten är att våra tuppar är en grupp som följer varandra, säger pappa Björn Källander.
Bjursås hembygdsförenings egen tupp Viktor tog sig också till finalen, där det dock blev tvärstopp med en sistaplats som följd.

Kul andra vinner

- Det är ju kul när de andra vinner också, det kanske ser märkligt ut om vi som har hemmaplan skulle vinna, säger Thomas Björklund. Han är ordförande i hembygdsföreningen.

Linhantverk

Samtidigt står Lotti Hansson från Bjursås en bit bort och utför linhantverk. Hon bearbetar linet så att det blir färdigt att användas som tyg, vilket tar sin tid.
- Från sådd till tråd kan man väl säga att det tar fem år, säger hon.
Vad kallas det här hantverket egentligen? Kan man säga att ni linar?
- Nej vi skäcklar, häcklar och bråkar. På vintern kör vi spinning också, säger Lotti Hansson.

LINUS HELLERSTEDT
023-47508
linus.hellerstedt@daladem.se

Annons