Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Man blir förbannad på dom som smiter”

/
  • Nu tar fiskeklubben hårdare tag mot tjuvfisket. -- Det verkar vara enda sättet, säger Jocke Höglund, längst till höger, ledamot i styrelsen. Stående från vänster; Bo  Klasson, Tobbe Ohlsso och Kjell Eliasson. FOTO: BONS NISSE ANDERSSON
  • Kjell Eliasson, Bo Klasson och Tobbe Ohlsson hör till dem som fiskar 2-3 gånger i veckan och de retar sig på dem som inte löser fiskekort. FOTO: BONS NISSE ANDERSSON
  • --Jag har fiskat hela mitt liv men aldrig upplevt något liknande, säger Bo Klasson som Stensjön. FOTO. BONS NISSE ANDERSSON

Annons

Nu blir det hårdare tag mot tjuvfiskare.
Den som ertappas blir avhyst, sedan avstängd och polisanmäld, berättar Jocke Höglund, ledamot i styrelsen för Grycksbo fiskeklubb.
- Man blir förbannad på dom som smiter och inte betalar, säger Tobbe Ohlsson som fiskar två-tre gånger i veckan.

Tobbe Ohlsson är en i gänget som fiskar vid i Stensjön knappt en mil från Grycksbo när DD hälsar på. Luften är klar, sjön ligger spegelblank och röken från en vedbrasa ringlar mot himlen. Tobbe Ohlsson och Kjell Eliasson bor i Borlänge, Bo Klasson och Jocke Höglund i Falun.

Just nu har de sina spön förankrade i träklykor vid träpallar vid stranden. De kan sitta lugnt intill, ta en fika och prata.
- Tobbe och jag möttes här. Vi har börjat umgås annars också. Vi som fiskar ofta har ju samma intresse och 99,9 procent av alla som kommer hit är trevliga och sköter sig. Det är undantagen som stör, säger Kjell Eliasson.
Tobbe Ohlsson och Kjell Eliasson är pensionärer, Bo Klasson är deltidspensionär och Jocke Höglund är arbetslös just nu. De fiskar 2-3 gånger i veckan och gärna här i Stensjön eftersom den är så fiskrik.
- En fantastisk fiskesjö. Jag kommer från Stockholm men har bott här i 25 år och aldrig upplevt något liknande. Här får man fisk så gott som varje gång eftersom föreningen planterar ut så mycket, säger Bo Klasson.
Han berättar om ett par som åkte från Linköping och hit för att fiska.
Stensjön är en av ett tiotal sjöar och tjärnar där Grycksbo fiskeklubb arrenderar fiskerätten av Borgvik Skog. I Stensson och i Sättersbotjärn intill kostar det 60 kronor per spö och dag att fiska och man får dra upp fem fiskar. Här släpper föreningen också ut fisk varje vecka.
- Vi planterar ut ädelfisk som regnbåge för runt 10 000 kronor i veckan och merparten i Stensjön och Sättersbotjärn, berättar Jocke Höglund som betonar att det blir minst 150 kilo i veckan i de bägge vattnen.
I de övriga sjöarna och tjärnarna får man fiska ett helt år för ett medlemskort på 100 kronor per år. Men då kan man inte heller räkna med lika god fiskelycka. Att plantera ut fisken är den stora och dyra delen i föreningens åtagande. Men en rad andra uppgifter ingår också. Helt ideellt.
- Vi röjer längs stränderna och i sjöarna, sågar vass och drar upp stockar och annat ur vattnet. Vi röjer runt stigar och lägger ut spångar.
Föreningen har byggt slogbodar vid totalt tio sjöar och tjärnar. Vid Stensjön finns det tio stycken och alla utom en har kamin.
- Tidigare hade vi soptunnor vid sjöarna. Men björnar lockades av fiskrenset. Så nu är det viktigt att folk tar med sig sådant. Men tyvärr gör inte alla det. Vi brukar plocka allt från flaskor till kapsyler och fiskrens, berättar Jocke Höglund.
- Det blir så att vi som ofta fiskar plockar upp efter andra, säger Kjell Eliasson.
Jocke Höglund betonar att han tar avstånd från skylten som stod vid Svarttjärn och informerade om en veckas fiskeförbud och slutade med texten: ”Gäller även Finnar.” DD berättade om den i veckan.
- Det är ingen speciell grupp som tjuvfiskar. Jag har ertappat 30 stycken enbart här i Stensjön i år. Det har hänt att de kommit i fina, dyra bilar och bara gått förbi automaten med fiskekort. Då blir man ju fundersam.
Men nu ska föreningen göra allvar av det man länge talat om; att avhysa, sedan stänga av och polisanmäla tjuvfiskare.
- Det verkar vara enda sättet.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Fotnot: Mer information om de sjöar och tjärnar som ingår i Grycksbo fiske-klubbs vatten finns på föreningens hemsida; www.grycksbofiskeklubb.se Där står också vilka regler som gäller.


Mer läsning

Annons