Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marianne Källman är en av landets tio pärlhandlare

Annons

Marianne Källman satt hemma i Vika och gjorde sina egna pärlsmycken. För två år sedan upptäckte hon att hon var långt ifrån ensam om sitt intresse. Hon satsade då 500 kronor och köpte pärlor från en fabrik i Kina som hon sedan sålde vidare. Nu lever hon på sin hobby.

- Jag har ungefär ett ton pärlor hemma. Det motsvarar kanske sju kvadratmeter fyllda från golv till tak, säger Marianne Källman. Hon är egen företagare inom pärlbranschen och driver företaget Swewa.
Hon har alltid varit förtjust i pärlor och har länge vetat om att de går att köpa på internet. För två år sedan bestämde hon sig för att själv börja sälja pärlor istället för att köpa dem. Hon säger att hon är en av ungefär tio personer i Sverige som säljer pärlor på heltid.
Jobbet är tidskrävande eftersom hon räknar varenda pärla i varje order för hand. Det är mest privatpersoner som köper pärlorna och oftast beställer de bara tillräckligt med pärlor för att göra ett enda smycke. Men hon har också ett flertal smyckestillverkande företag som sina kunder. Hon driver sin pärlaffär på internet.
- Jag har mellan 600 och 700 registrerade kunder. I snitt beställer de mellan 200 och 300 pärlor per gång, säger Marianne Källman.
Vad är det för pärlor egentligen. Är det sådana som finns i musslor?
- Det kan det vara. Men i stort sett allt som är runt och används till smyckestillverkning kan kallas för en pärla. De kan vara gjorda av glas, halvädelsten, lera eller Tibetsilver. Men pärla kan också helt enkelt vara benämningen på något man tycker är fint, säger Marianne Källman.
Tibetsilver, vad är det för något?
- Det är legeringar av olika metaller på en bas av koppar, säger hon.
När Marianne Källman startade sitt pärlföretag trodde hon aldrig att hon skulle kunna leva på sin hobby. Men hon märkte snart att det fanns en stor efterfrågan, att det var få som sålde och att pärlorna ofta såldes dyrt i förhållande till vad de kostade att köpa in.
- Jag försöker hålla priserna låga och sälja mycket istället, säger Marianne Källman.
Den filosofin ligger alltså bakom att hon numera har 600 olika sorters pärlor som tillsammans väger ungefär ett ton förvarade på olika ställen i huset. Hon säger att hon därför tittar på nya lokaler och att hon planerar att öppna en butik som komplement till sin webbsida.
Har du verkligen koll på var alla pärlorna finns?
- Jag har dem jättesorterade och vet exakt var de olika pärlsorterna ligger. Men jag är inte pedant, det handlar mer om ordning i kaos, säger hon.

LINUS HELLERSTEDT
023-47508
linus.hellerstedt@daladem.se

Annons