Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljardinvestering i datacenter på Ingarvet

/
  • Börge Granli, ordförande för företaget EcoDataCenter, säger att Internet är största miljöboven och det är något som ingen talar om.
  • Jan Fahlén och Bengt Gustafsson på Falu Energi & Vatten är glada åt bygget av det klimatsmarta datacentret på Ingarvet.
  • Jan Fahlén.

De kommande åren kommer en jätteinvestering att ske på Ingarvet.
Bygget av ett nytt datacenter med tre hallar kommer att gå loss på en miljard kronor och det är Falu Energi & Vatten tillsammans med EkoDC Stockholm som bygger anläggningen.
– Idén föddes när vi köpte ett markområde på Ingarvet och vi såg att vi kunde kombinera datacentrets energibehov med kraftvärmeverket, säger FEV:s vd Bengt Gustafsson.

Annons

– Det är med en viss kaxighet och stolthet vi kan presentera en anläggning i världsklass, vad det gäller säkerhet och minimal miljöpåverkan. Vi tror att det kan vara början på en ny svensk basindustri och vi är verkligen något på spåren, säger projektledaren för bygget Jan Fahlén.

Det klimatpositiva datacentret har redan börjat byggas och de första hyresgästerna ska kunna flytta in första kvartalet 2016.

Datacentret kommer att kopplas in i Faluns energisystem och på så sätt kommer överskottsvärmen från centrets servrar och IT-utrustning att värma Faluns fastigheter via kommunens fjärrvärmenät.

Sommartid används spillvärmen från det lokala kraftvärmeverket för att driva maskinerna som kyler datacentret.

– Symbiosen mellan datacentret och vårt energisystem gör att vi kommer att minska utsläppen av koldioxid så mycket att datacentret över en årscykel får en positiv inverkan på miljön. Vi ansluter med andra ord datacentret till ett redan hållbart energisystem och tar vara på all energi. Det innebär att vi bygger världens första klimatpositiva datacenter. Elen till datacentret kommer enbart från förnyelsebar energi: sol-, vind- och vattenkraft samt biobränsle, säger Bengt Gustafsson.

Datacenter runt om i världen använder stora mängder energi. Ett enda center kan dra mer el än en medelstor stad och en stor del av energin återanvänds aldrig utan släpps ut i atmosfären i form av värme, vilket bidrar till den globala uppvärmningen.

I dag finns över tre miljoner datacenter i världen. Om bara fem år kommer de att släppa ut mer koldioxid än flyget. Miljö-organisationer över hela världen varnar för datacentrens hastigt ökande klimatpåverkan och allt fler företag inser vikten av energieffektiva datacenter för att sänka sina energikostnader.

EkoDataCenter är banbrytande eftersom centret blir energieffektivast i världen och ett av de säkraste genom att nå upp till högsta nivån Tier 4.

När centret är färdigbyggt med tre hallar blir det 24 000 kvadratmeter stort.

Med på resan är förutom FEV och EkoDC även Schneider Electric som är elektronikleverantör. Företaget verkar i mer än 100 länder och har 150 000 anställda och bolaget omsatte 2013 hela 24 miljarder euro.

– Det är perfekt för oss att ha en sådan stor global medarbetare som Schneider, inte minst för alla de kontakter företaget har när vi ska fylla hallarna med hyresgäster, säger Jan Fahlén.

Annons