Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nazistiska klistermärken rivs ner

Under de senaste veckorna ska närmare tusen klistermärken med nazistiska budskap ha satts upp i Falun av organisationen Nordiska motståndsrörelsen. Fast de flesta har rivits ner.

Annons

"Mångkultur är skadligt för dina barn och barnbarn" och "Stoppa invasionen" står det bland annat på några av klistermärkena som ska ha satts upp i centrala Falun. Enligt Nordiska motståndsrörelse själva, som driver hemsidan Nordfront, ska märkena satts upp vid flera tillfällen under sommaren i centrala stan varav den senaste i helgen.

Av bilderna att döma, har budskapen satts upp under nattetid och även intill den regnbågsfärgade trappan i centrala Falun. Fast nu har de har stött på patrull i form av aktivisterna We Are Dalarna.

– Värst är det när vi hittar dem utanför skolor. Det är ett sätt de rekryterar yngre förmågor på och det är utanför alla skolor från lågstadiet till gymnasiet. Jag har till och med sett klistermärkena på lekplatser där små barn, säger Ivan Midjich som är med i We Are Dalarna.

Här rivs ett av klistermärkena ner som satts upp i Falun.

We Are Dalarna säger sig själva vara en partipolitisk- och religöst obunden aktivistorganisation som alltså tagit sig an klistermärkeskriget i länet.

– Man hittar klistermärkena överallt och i går kunde vi räkna till tjugo olika motiv.

Det är framför allt på stuprör, elskåp och stolpar som klistermärkena klistrats upp på men polisen i Falun har inte fått in några anmälningar om det, men betonar att det framför allt beror på vad det står på klistermärkena för att brottsrubriceringen "hets mot folkgrupp" kan råda. Annars, så kan det som mest gå under nedskräpning.

Ivan Midjich är med i We Are Dalarna och har varit och rivit ner klistermärken den senaste veckan.

Fast oavsett de om anmälningarna inte kommit in, så ser ändå Ivan Midjich att fler reagerar mot klistermärkena.

– Det som är glädjande med Falun är att lokalbefolkningen tar bort själva också, inte bara vi, för många klistermärken vi hittade var nedan nedrivna. Det är positivt.

Mer läsning

Annons