Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till sänkt rösträttsålder

16-åringar ska inte få rösta i Faluns kommunalval 2018. Det beslutade majoriteten och sa nej till en motion från Vänsterpartiet.

Annons

Patrik Liljeglöd är en av vänsterpartister som föreslog rösträtt för 16-åringar

Vänsterpartisterna Patrik Liljeglöd, Thomas Nilsson och Rolf Gradén föreslog att Falun skulle ansöka om att som försöksverksamhet sänka rösträttsålder i kommunalvalet 2018 till 16 år.I demokratiutredningen föreslås att ett antal försökskommuner ska genomföra kommunval med rösträttsålder från 16 år vid valen 2018 och 2022."Med röstberättigande hos gymnasister kan undervisningen göras oerhört mycket mer konkret och verklig, både under högstadie- och gymnasietiden", skrev motionärerna.De framhöll att undervisningen redan från 12 års ålder kan ha sikte på nästa val."Ungdomarna kan hänvisa till nästa kommunalval när styrande politiker beslutar om att lägga ned deras fritidsgård".

Vänsterpartister konstaterar att rösträttsåldern i realiteten inte ligger på 18 år utan drygt 20 då det är fyra år mellan valen och man får rösta först på sin födelsedag. I värsta fall kan en förstagångsväljare vara nästa 22 år.Motionärerna argumenterade också att förstagångsväljarna har lågt valdeltagande och att demokratin har mycket att vinna på att röstdeltagande ökar bland unga.I Norge har liknande försök genomfört med goda resultat.V föreslog också att fullmäktige skulle ansöka i en nationell försöksverksamhet inför rösträtt från det kalenderår rätt ålder för röstdeltagande uppnås.Majoriteten i kommunfullmäktige avslog motionen med motiveringen att det av formella och administrativa skäl inte är möjligt att sänka rösträttsåldern från och med 2018 års kommunalval.

Mer läsning

Annons