Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska frågan om kulturhuset klubbas i kommun och landsting

Annons

Ett kulturhus i Kristinegymnasiet. Nu rullar frågan värd runt 250 miljoner vidare till politikerna i Falu kommun och i landstinget. Det blir Mikael Rosén, m-kommunalråd i Falun, och Alf Johansson, s-lands-tingsråd, som tar över.

Nu ska frågan manglas i de politiska församlingarna. Det är kommunfullmäktige i Falun och lands-tingsfullmäktige som ska besluta om det blir ett kulturhus i Kristinegymnasiet. I går lämnade Anders Lundgren från kommunen och Martin Bergdahl från landstinget och andra tjänstemän över.
- Frågan är färdigutredd, säger Lundgren.
Det finns en förhoppning om att beslutet ska komma redan i höst men det är långt ifrån säkert.
- I Gävle manglades kulturhusfrågan i tio år innan de kom till skott. Men det här är ett jättetillfälle eftersom Falun kommun som äger Kristinegymnasiet går in med själva byggnaden. Det gör att investeringskostnaderna minskar kraftigt jämfört med att bygga nytt, betonar Bergdahl.
Falu kommun fick å sin sida överta Kristinegymnasiet för en symbolisk summa av landstinget för ett antal år sedan, berättar han.

250 miljoner kronor

Totalt beräknas kulturhuset kosta runt 250 miljoner. Ett nybygge skulle kosta 800-900 miljoner, uppskattar Bergdahl. Tanken är att ett särskilt bolag ska bildas som ska stå för investeringskostnaden. Kommunen och landstinget ska sedan hyra in allt från Dalateatern till Musik i Dalarna och kulturförvaltningar i huset och det skulle öka kostnaderna jämfört med i dag med 5-8 miljoner kronor om året totalt, enligt de senaste kalkylerna.
- Av de 12 500 kvadratmeter som kulturhuset får enligt det förslag som gäller nu behöver bara 3 000 kvadratmeter byggas nytt eftersom så många lokaler i Kristinegymnasiet kan användas, berättar Bergdahl.
Nybygget på 3 000 kvadrat är en konserthall som ska kunna ta emot 800 besökare men även skärmas av för minste konserter. Den beräknas kosta 100 miljoner kronor.
Om allt går enligt planerna ska den första konserten kunna hållas 2011-2012.

Minskande elevkullar

Än finns emellertid inget beslut om att lägga ner Kristinegymnasiet.
- Men elevkullarna minskar kraftigt framöver. Grovt räknat kan man säga att om hela Kristinegymnasiet blir kulturhus och högskolan vill ha en hyfsad del av Lugnetgymnasiet så går det jämnt ut med antal gymnasieelever och lokaler 2012, betonar Mikael Rosén, m.
I dag finns tre gymnasieskolor i Falun; Lugnet, Kristine och Haraldsbo förutom frigymnasierna, betonar han.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Annons