Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu vaktar Securitas även dagtid

Annons

Securitas vakter är numera stationerade på tippen även vissa tider på dagen. Stölderna har ökat och personal har hotats, berättar Mikael Grandin, driftchef vid renhållningen.
- Det här gör vi främst för att skydda personalen.

Grandin har arbetat som renhållningschef sedan 1991. Nattetid har det funnits vakter på tippen även tidigare. Men den här sommaren är första gången renhållningen anlitat vakter även dagtid, berättar han. I takt med att secondhandförsäljning blivit något av en industri har suget efter begagnat ökat, förklarar han.

Säljer på loppis

- Det finns folk som satt i system att åka hit och ta saker som de sedan säljer på loppis. Den som slänger något på tippen ska inte behöva se samma sak dyka upp någon annanstans.
De hot som förekommit mot personal har framförallt handlat om att folk som nekats att ta med sig saker tjafsat och kommit med spydiga kommentarer och tagit sakerna ändå, trots tillsägelser, berättar han.
- Jag har inte jobbat här så länge men jag vet att kollegor har blivit bemötta på det sättet, berättar Jan Backlund.

Ta Tillvara utsatt

Ta Tillvarabutiken har ett eget förråd på tippen. En rödmålad bod, större än en vanlig friggebod.
- Här ställer folk saker som går till försäljning i Ta Tillvarabutiken. Här har stölderna ökat så mycket att vi bett personalen som jobbar med Ta Tillvaraverksamheten att tömma boden oftare.
När DD hälsade på i går eftermiddag var boden nästan tom. Några timmar senare hade det kommit både hyllor, spel och andra prylar. Det mest stöldbegärliga är elektronikprylar, berättar Grandin som visar den bräddfulla boxen med allt från gamla TV-apparater till väckarklockor. Det är renhållningen som betalar de extra vakterna, några nya anslag blir det inte, berättar Grandin.
- Men vi måste ju skydda vår personal.
Det är mer värde i begagnade prylar i dag, säger Leif Norberg, verksamhetsledare för Ta Tillvaragruppen på Ingarvet.

Tömmer oftare

- Nu försöker vi tömma boden på tippen oftare. Men vi hoppas också kunna ha folk där på plats framöver. Vi vet emellertid inte i vilken form det blir. Det handlar ju om resurser.
De prylar som folk lämnar i boden på tippen svarar för en ganska viktig del i verksamheten, berättar han.
- Faluborna är jätteduktiga på att skänka saker. Vi får många bra och fräscha prylar.
Pengarna från försäljningen vid Ta Tillvarabutiken går till verksamheten där arbetslösa får chans till vettig sysselsättning samtidigt som många prylar återanvänds, betonar han.
- Vi säljer för någon miljon per år. Om inte vi tog hand om de saker folk skänker till oss skulle det behövs en tipp till här i Falun.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Annons