Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya och enklare regler

Annons

Om du har ett fritidshus som du bara använder halva året kan du ta med soporna till din vanliga bostad. Men grundavgiften måste du betala. Det är en del i de nya riktlinjerna som miljönämnden och Falu Energi och Vatten klubbat. De riktar sig bland annat till de 2500 falubor som hittills sluppit sopavgift och som DD berättade om i tisdags.

De nya reglerna ska göra det lättare att bedöma vem som har rätt att slippa avgifterna.
l För en obebyggd fastighet, ett förråd, en lada eller ett hus som inte är i beboeligt skick behöver man inget abonnemang överhuvudtaget och betalar varken grundavgift eller hämtningsavgift.
l För ett hus som är obebott och inte använts under lång tid och som man inte har några planer på att använda under en längre tid och bara besöker för att undvika att det förfaller behöver man inte heller betala grundavgift eller hämtningsavgift. Det kan till exempel vara ett hus som en anhörig som bor på ett äldreboende äger.
l För ett hus som inte utnyttjas under minst fem månader, till exempel ett fritidshus som man bara använder halva året, kan man få ett tillfälligt undantag från hämtningsavgiften.

Ta med sopor hem

Men man fortsätter betala grundavgiften. Det kan också vara ett hus som man ska sälja eller renovera och som man bara besöker ibland för att underhålla.
- Den som har ett fritidshus och bor i Falu kommun får också ta med soporna hem till sin ordinarie bostad. Bor man i en annan kommun får man lämna soporna på en av kommunens återvinningscentraler, berättar Anna Hägglund, ordförande i miljönämnden.

Kompostera

En annan möjlighet är att kompostera. Alla tillstånd/undantag beviljas av miljönämnden utom ansökan om att ta hem sopor till sin ordinarie bostad som Falu Energi och Vatten har hand om.
- Man kan tycka att man även borde slippa grundavgiften om man inte har någon sophämtning.
Men den täcker gemensamma kostnader till exempel för återvinningscentraler, service, administration och information.
Den täcker också kostnader för att täcka över gamla tippar för att undvika miljöpåverkan, betonar Kristina Harsbo, miljöchef.

Grundavgift

I dag är grundavgiften för sophämtning 970 kronor per år i permanentboende och 450 kronor per år för fritidshus.
Det kostar 49 kronor att hämta ett 140-liters sopkärl om man kör ut det till vägen och 70 kronor för ett 240 liters kärl. Hämtas kärlen på fastigheten kostar det 62 respektive 82 kronor per gång.
Komposterar man själv kan man tjäna 300 kronor om året för ett permanentboende och 150 kronor om året för ett fritidshus.KRISTINA VAHLBERG
023-47561
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons