Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya regler tillåter kommunens lån till Salaproppen

Annons

Både Falun och Hedemora kommuner har en överklagan liggande hos Regeringsrätten om pengar till Förbifart Sala.
Kammarrätten har sagt att kommunerna inte hade rätt att förskottera pengar till bygget. I maj kommer regeringen med ett förslag som troligen innebär att det blir tillåtet för kommuner att betala till regionala vägar och järnvägar.

2006 gjorde Falun och Borlänge kommuner upp med vägverket om att låna ut 35 miljoner kronor för att byggandet av Förbifart Sala, den så kallade Salaproppen, skulle kunna starta.
Avesta, Säter, Hedemora och Sala kommuner beslutat att de tillsammans ska betala räntan på det lån som Falun och Borlänge står för.
I augusti 2006 invigdes vägbygget som beräknas vara klart nu till hösten.

Fel i Kammarrätten

Två jurister, Torbjörn Aulin och Lars Munters, överklagade Falu kommun beslut till länsrätten. I Hedemora överklagade en privatperson. Länsrätten fastslog att kommunerna hade rätt att satsa pengar på Salaproppen.
Men Kammarrätten sa att både Hedemora kommun och Falu kommun gjort fel.
Kammarrätten skriver att vägen, den tre mil långa sträckan mellan Broddbo och Sör Kivsta, har för liten geografisk anknytning till Falun. Vägens betydelse för kommunen framstår inte som tydlig, enligt rätten.
Därefter har Falu kommun och Hedemora kommun begärt att Regeringsrätten ska ta upp frågan. Inget svar har kommit.
I oktober fick kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell utredningen Kommunal kompetens på sitt bord.
I den förslås att kommuner och landsting, om det finns särskilda skäl, ska få möjlighet att lämna bidrag till väg och järnväg som staten ansvarar för, även om projektet ligger utanför den egna kommunen.

Falun säger ja

Utredningen är just nu ute på remiss och i maj väntas regeringen komma med ett förslag.
Inte oväntat så kommer Falu kommun att säga ja till förslaget. Hittills har det behandlats i kommunstyrelsen utvecklingsutskott.
I förslaget till remissvar trycker kommunen på att det är viktigt att det är staten som behåller ansvaret för att finansiera väg och järnvägar och också att det är staten som ska prioritera mellan byggena. Det ska inte vara möjligt för rika kommuner att köpa sig före i kön.
Falu kommun vill att det ska höra till undantagen att staten önskar kommunal medverkan. Vägverket ska inte kunna ställa krav på att kommunerna alltid ska vara med och betala.

EVA HÖGKVIST
023-475 84
eva.hogkvist@daladem.se

Annons