Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nystartade jazzlinjen på Faluns musikkonservatorium blir unikt

/
  • Eric Nilsson har närmat sig jazzen den senaste tiden. Först några år med elbas i rockband och därefter kontrabas med klassisk musik. Nu är han en av de nya på konservatoriets nya jazzlinje.Foto: Berit Djuse
  • Tre dalatjejer som hoppas kunna satsa på jazzmusik i framtiden. Elin Andersson från Leksand och Viktoria forsman från Bjursås sjunger och Lovisa Mases från Hedmora spelar tenorsax.

Annons

För några månader sen hade Eric Nilsson inte haft så mycket kontakt med jazzmusik.
Nu går han på den helt nystartade jazzlinjen vid musikkonservatoriet i Falun.
- Från början spelade jag mest rock, berättar Eric.

I augusti startades den nya jazzlinjen vid konservatoriet. Ett år försenat.
- Vi var ute för sent i fjol. Vi fick bara två elever. I år gick vi ut på bred front och har åtta elever, och när det är helt utbyggt har vi max 14 elever på jazzlinjen, berättar Lars Ekström.

Från hela Sverige

Han har varit lärare på konservatoriet i 25 år. Hittills har det mest varit klassisk musik, men vid sidan om har Lars alltid spelat jazz. Nu har han fått möjlighet att skapa den nya jazzlinjen.
- När det hela är utbyggt blir vi unika i Sverige. Vi har klassisk musik, folkmusik, dans och nu också jazz.
Med riksintag, kommer det elever från hela Sverige.
- Man favoriseras inte för att man kommer från Dalarna. Det som räknas är om man spelar bra.
En ren gymnasieutbildning, med möjlighet att göra ett extra år.

Vill sjunga jazz

I den första kullen finns fyra instrumentalister och fyra sångare. Några har dragit sig åt jazzmusik sen en tid, några är ganska nya.
Viktoria Forsman från Bjursås har gått estetlinjen på Haraldsbogymnasiet och också hunnit med ett år på Sjöviks folkhögskola. Nu går hon ett extra år på jazzlinjen.
- Sista året på gymnasiet började jag mer och mer bestämma mig att jag ville sjunga jazz. En förebild är Viktoria Tolstoj, berättar Viktoria.

Vill pröva nytt

Lovisa Mases från Hedemora och Elin Andersson från Leksand börjar första året på gymnasiet. Lovisa spelar tenorsaxofon och Elin sjunger. Båda ser jazzlinjen som ett sätt att pröva på något nytt speciellt. De har prövat på många andra genrer tidigare. Framtidsvisionen är klar att de vill arbeta med musik på heltid i framtiden.

Besök av musiker

I går fick både jazzeleverna och andra elever på konservatoriet möjlighet att spela tillsammans med tre duktiga jazzmusiker. Det var Lars Janssons trio som var på besök. I torsdags hade trion en bejublad konsert med jazzklubben och i går spelade de med eleverna.
- Det här är kul. Skönt med ett avbrott från konserterna, säger basisten Peter Jansson i Lars Janssons trio.

Mer läsning

Annons