Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt liv på kyrkogården

/
  • Björn Nyman har klättrat längst ut på en gren i linden och kapar, så att trädets krona kan få nya skott och det blir grönt och fins mot sommaren. Foto: Curt Kvicker
  • Joel Linder är en av arboristerna som just nu jobbar på Norslunds kyrkogård och är uppe i en av lindarna som ska vitaliseringsbeskäras. Foto: Curt Kvicker
  • En inventering visar att 50 träd måsta bort och 130 ska beskäras. Karin Elofsson, kyrkogårdsföreståndare och arboristen Harald Kratschmer, Falun. Foto: Curt Kvicker
  • Med såg kapar arboristen grenarna i linden. Foto: Curt Kvicker

Runtom i träden och nedanför jobbar flera arborister. På Norslunds kyrkogård fälls det sammanlagt 50 träd och 130 träd ska beskäras.

Annons

– Det ska bli kul att se, de blir täta redan i sommar, säger Joel Linder, som just är klar med vitaliseringsbeskärning på en av de höga lindarna i allén mitt på kyrkogården.

Han är den av dem som jobbar i träden och beskär längst upp. För arboristerna är träden ofta deras arbetsmiljö. Omkring 10-12 meter upp hänger de på grenarna, med motorsåg och beskär rätt för att träden ska få en fin grön krona.
– Vilket träd man än går upp i är det en ny arbetsplats, säger han.

Det visade sig uppe i lindkronan att en gren från trädet bredvid var sprucken och fick kapas. För arboristerna är det en del av jobbet att besikta träden innan de utför ett arbete. Det är alltid några som klättrar och några på marken.
Runtom på kyrkogården flyger grenar ner. Men området är inhägnat och de träd som ska beskäras är vitmarkerade med ett band.
Efter en besiktning av kyrkogården visade det sig att många träd var i så dåligt skick att de måste bort.

Harald Kratschmer, arborist i Falun, har hjälpt till med inventeringen och upphandlingen. 50 träd måste tas ned och 130 ska beskäras, vitalitetsbeskärning eller uppbyggnadsbeskärning. De har tagit in anbud och det blev tre företag det stod mellan.
– Med så pass mycket träd är det värt att provbeskära var sitt träd, säger Harald Kratschmer.

Det blev Svensk Arboristtjänst som får göra jobbet. De har sitt säte i Åkersberga men jobbar i hela landet, bland annat på kyrkogårdar i Hedemora, Insjön samt i centrala Falun.
– Det krävs mycket kunskap, säger Harald Kratschmer.
Han gjorde en trädgårdsplan vid kyrkogården 1995.
– Men mycket har hänt på tjugo år, säger han.

Karin Elofsson och Bertil Elmqvist är med på plats. De jobbar i kyrkoförvaltningen i Falun.
Kyrkogården är anlagd 1884, vilket innebär att de flesta av träden är väldigt gamla.
– Lindar åldras tidigare på kyrkogårdar, säger Harald Kratschmer.

Träden har mer stressymtom när det grävs gravar runt dem.
– Men när vi beskär dem förlängs livet för trädet med 50 år, säger Harald.
De försöker bevara kyrkogården som den var för 50-60 år sedan. Det kommer att bli nyplanteringar av träd. Det blir i etapper med sammanlagt 163 nya träd fram till 2021.
Framför allt tänker de miljömässigt, och på gestaltningsdelen, men det går samtidigt lite mode i trädvalen. Just nu är det till exempel inte aktuellt med alm, ask och kastanjer på grund av trädsjukdomar eller liknande.

Men det kommer att bli gran, gråal, skogslönn, österrikisk oxel och rödek, för att nämna några.

Curt Kvicker
curt.kvicker@daladem.se

Annons