Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privata vårdföretag oroliga inför valet

/
  • Många privata vårdföretagare är oroliga över vad som kommer att hända efter valet. Ska vinster i vården stoppas eller inte? Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund var på tisdagen på besök i Falun för att förhöra sig om hur Annikas Hemtjänst ägare Annika Hedström och kommunalrådet Jonny Gahnshag ser på saken.

Privata vårdföretag och dess ägare är oroliga inför valet om vad som kommer att hända med deras företag om vinsterna i vården ska tas bort.
– Jag känner i alla fall ingen oro de närmaste fyra åren. Mitt och många andra företag kommer att leva vidare, säger Annika Hedström, ägare till Annikas Hemtjänst.

Annons

– Den sista tiden har oron varit väldigt stor bland medlemsföretagen, det skulle bli enorma effekter om vinsterna tas bort och många företag tvingas lägga ner, säger Inga-Kari Fryklund, vårdföretagarnas förbundsdirektör.

Vårdföretagarna reser runt på 30 orter i Sverige för att ta reda på vad som händer med de privat drivna vård- och omsorgsföretagen om det blir S-styre i respektive kommun. Hittills har beskeden varierat, i en del kommuner planerar S inga stora förändringar, medan S i vissa kommuner slagit fast att de privata vård- och omsorgsföretagarna bör förbereda sig på att avveckla sina verksamheter.

Syftet med besöket i Falun är alltså att ta reda på vad S i Falun har för inställning till de privata alternativen i stan och vad som händer om Socialdemokraterna vinner valet och får fortsatt styre i Falun.

– Vi har många duktiga entreprenörer i kommunen inom vård och omsorg och om vi vinner valet har vi inga planer på att förändra det samarbete vi byggt upp. Vi brinner för privata entreprenörer och då måste vi i stället vara med och stötta, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag (S).

Annikas Hemtjänst började 2009 i Svartnäs under namnet Svartnäsgårdens Hemtjänst, men när brukarna började tryta och det till slut fanns bara en kvar flyttade företaget till Falun.

– Den personen trivdes så bra med oss och flyttade med oss till Falun för att få ha oss kvar. Men när vi 2010 flyttade till Falun bytte vi namn till Annikas Hemtjänst, säger Annika Hedström.

På fyra år har företaget utvecklas starkt och i dag har Annikas Hemtjänst 15 heltidsanställda och 15 arbetar deltid med 100 kunder som valt det privata alternativet.

– Det är roligt att driva hemtjänst och vi är ett bra komplement till kommunen med nöjda kunder. Men vi småföretagare gör inte så stora vinster om det ens är några vinster, säger Annika Hedström.

Annons