Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rörd Ranelid hyllade mässarrangören Jonas

/
  • Författare och publik trängdes under den nya bokmässan i Falun.
  • Alwa Woxlin håller upp boken när Elin Pettersson drar i snöret och officiellt släpper sin bok
  • Lärarinnan Alwa Woxlin vill ha tillbaka handstil på skolschemat och argumenterade väl varför.
  • Jonas Gustafsson tyckte det var dyrt att åka till bokmässan i Göteborg, började prata med Mia Bergman (bilden) och Therese Kolseth - och kunde nu glädjas åt resultatet på sin egen bokmässa.
  • Elin Pettersson var först att släppa bok på bokmässa i Falun. Och berättade om tillkomsten för publiken.
  • Svante Pedersson, 96, och dottern Laila Freij samsades vid bokbordet. Svante med egen bok, Laila med en om sin mors bakgrund och uppväxt.
  • Elin Pettersson släppte sin Du och jag och Selma på bokmässan.
  • Efter 20 sekunder tackade jag ja när Jonas frågade mig, berättade Björn Ranelid och sträckte ut handen mot Jonas Gustafsson som kläckte idén om och arrangerade helgens bokmässa.
  • – Jag tackar nej till mycket, men det här var det självklart att tacka ja till, säger Björn Ranelid som gästade bokmässan i Falun. .

Han kom, hans sågs och tog över föreställningen, Björn Ranelid. Men började med att hylla initiativtagaren till bokmässan, Jonas Gustafsson.
– Efter 20 sekunder tackade jag ja, när Jonas frågade mig. Vad han gjort är behjärtansvärt, sa Ranelid.

Annons

Han berömde arrangörerna för att de vågat arrangera bokmässan och att de genomfört det så framgångsrikt.

– Jag tackar nej till mycket, men det här var det självklart att tacka ja till. Ska jag medverka ska det vara i något som tillför något positivt. Och det gör det här i högsta grad, förkunnade Ranelid.

Då hade Gustafsson och hans medarrangörer Mia Bergman och Helen Kolseth kunnat glädjas åt en jämn ström av besökare till sin bokmässa. Jonas fundering över att inte ha haft råd att åka till Göteborg och bokmässan och de diskussioner de fört sedan dess hade burit frukt. En egen bokmässa i Falun.

– Jag tyckte det var synd att det var så svårt att få visa upp vad man gjort på bokmässan. Det måste vara fler än jag som inte hade råd att åka till Göteborg, säger Jonas.

– Själv var jag i Göteborg och kastade då ut lite frågor om folk skulle vara intresserade att komma. Det fanns det. Så i somras började vi planera, säger Mia Bergman.

Till mässan värvades dragplåster som Björn Ranelid och Maria Blom. Dessutom kunde mässan erbjuda ett eget boksläpp. Elin Petterssons "Du och jag och Selma" (Bokförlaget K&R) såg dagens ljus i LRF-huset vid Bergmästargatan. Elin presenterade vidare sin bok i ett av de första av många föredrag under dagen. Boken handlar om en ung tjejs insikt om att hon är homosexuell och hennes och omgivningen reaktioner.

– Mycket bygger på egna erfarenheter, men mycket är också fiktion, säger Elin som höll ett föredrag om hur boken kom till i samband med boksläppet.

Bakom bokborden hittade DD gamle debattören och skribenten Svante Pedersson, 96 i sommar, som bjöd ut sin "En klassresa i demokratins tjänst". Bredvid honom fanns dottern Laila Freij som nyss kommit ut med en bok sin nyligen avlidna mor och Svantes hustru: "Arbetsstuggubarn - att vara skolbarn i Norrbotten.

I ett av rummen hördes lärarinnan Alwa Woxlin presentera nyutkomna "Leken, handstilen och språkinlärningen" (Bokförlaget K&R) med en intressant varning:

– Handstilen försvinner i skolan och det är så sorgligt. Det behövs dagligt träning, varnade hon.

Annons