Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sågverkschef om uppsägningarna

Annons

21 personer mister jobben när Balungstrand och Frica minskar kostymen rejält.
- Det är tragiskt men enda sättet att trygga sågverken och jobben på sikt, säger Sören Henriksson, platschef.

Av 47 jobb på hel- och deltid försvinner 21. Samtliga sades upp i går. Ett hårt slag även mot bygden, säger Henriksson som berättar att de flesta av de uppsagda kommer från Enviken och trakten runtomkring.
Och både Balungstrand och Frica ligger i Enviken. Frica har varit en arrenderad anläggning men det avtalet upphör nu och inga anställda blir kvar i Frica även om sågverket finns kvar.

Yngre generation

De flesta av dem som sagts upp hör till yngre, flera är födda på 70- och 80-talet och har förhoppningsvis större möjligheter att hitta nya jobb även utanför Enviken, säger Ingemar Hellström, ombudsman för Skogs- och träfacket i Dalarna.
Sågverksbranschen är känslig och lågkonjunkturen har redan nått hit, berättar Henriksson som pekar på den stillastående byggmarknaden i USA.
- Priset vi betalar för timret till skogsägarna är högt samtidigt som virkespriserna är låga och det är svårt att få avsättning för virket. Stormarna i skogarna, både i Sverige och utomlands, har också påverkat och dumpat priserna.

Export till Japan

Det mesta av virket från Balungstrand och Frica går på export, till exempel till Japan, Italien och Tyskland, berättar han.
Sågverksbranschen är mycket känslig, betonar Ingemar Hellström.
- Det är mycket som påverkar, det kan vända uppåt snabbt också.
- Och då gäller det att sågverken finns kvar på orten, understryker Henriksson.

KRISTINA VAHLBERG
023-47561
kristina.vahlberg@daladem.se

Annons