Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skadegörelsen har fördubblats på ett år - Britsarvsskolan värst drabbbad

Annons

Faluns skolor utsätts för klotter och fönsterkrossning. Träd bryts av, tegelmurar krossas.
Skadegörelsen i skolorna har mer än fördubblats, jämfört med året innan.
Mycket sker på kvällar, nätter och helger. 620 000 kronor har reparationerna kostat.

2006 var de större skadegörelserna på kommunala byggnader 193 600 kronor och 2007 var den 456 206 kronor. Nästa allt, över 416 000 kronor gäller på skolor. Det handlar om krossade fönster, klotter och sönderslagen inredning. Värst drabbad är Britsarvsskolan där skador för 185 000 kronor har reparerats.

Små skador

Till det kommer skadegörelse som kostar mindre än 3 000 kronor att reparera. Sådan "små” skador kostade kommunen över 200,000 kronor varav 185 000 kronor skedde i skolorna.
Man får gå tillbaka till 2001 för att hitta lika höga summor för skadegörelse. Sedan dess har kostnader sjunkit fram till nu.
Skolorna drabbas på skoltid men framför allt under kvällar, nätter och helger. Britsarvsskolans höga summa beror bland annat på mängder av krossade fönsterrutor och klotter.
- Det går i vågor, säger Per Gillén, rektor på Britsarvsskolan. Framför allt sker skadegörelse på helgerna, kanske beror det på att det går ett stråk förbi skolan på väg mot cent-rum.

Kamera hjälper inte

Han berättar att när övervakningskamera sattes upp utomhus för några år sedan minskade skadegörelsen, men nu ökar den igen.
- Om en elever förstör inne i skolan får vi oftast reda på vem det var, säger Per Gillén. Då får den som gjort det betala för skadan.
Inom hela kommunförvaltningen har man ett eget internt försäkringssystem som innebär självrisk på 3000 kronor. Det betyder att mindre skador får förvaltningen, i det här fallet skolorna, stå för själva. Dessutom får skolan betala en "självrisk” på 3000 kronor på alla de dyrare stölder och skadegörelser.

Dyr självrisk

Kommunen försäkring har en självrisk för skador är 400000 kronor. Det som kostar så mycket är bränder och stora vattenläckor.
Av ekonomikontorets redogörelse för året kan man se att datorstölderna minskat något men framför allt har värdet av det stulna minskat från cirka 450 000 kr till 290 000 kronor.

Vattenskador

Kostnaden för vattenskador har fördubblats. 7 vattenskador 2006 blev 18 vattenskador 2007 och det kostade kommunen 1,2 miljoner kronor.
Totalt har kommunen kostnader för skador, bränder och inbrott på över 3,1 miljoner kronor. Då finns inte Egnellska huset med, eftersom skadan inte är färdigreglerad.

EVA HÖGKVIST
023-475 84
eva.hogkvist@daladem.se

Mer läsning

Annons