Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrattfest med allvarliga undertoner

/
  • Det blev en timslång skrattfest med Per Naroskin under ortopediveckan.
  • Per Naroskin är välkänd som psykolog, psykoterapeut, radiopratare, författare och stå-upp-komiker.
  • Per Naroskin bjöd på en skrattfest med allvarliga undertoner.

Per Naroskin är välkänd psykolog, psykoterapeut, radiopratare som en av spanarna i radions P1, författare, föreläsare och stå-upp-komiker. Han bjöd på en timslång skrattfest ihärdigt applåderad under ortopediveckan.

Annons

"Det absolut bästa föredrag jag har hört under mina ortopediveckor" sade en deltagare efteråt. Naroskins tema var det mjuka och hårda, stål och flanell.

– Vi borde ha slutat med att dela upp tillvaron i hårda och mjuka delar för 400 år sedan.

Han berättade om 80-talet då det också var vattentäta skott mellan kropp och psyke. På den ena sidan läkare som sysslade med kroppsliga åkommor, på den andra Naroskin och hans kollegor som "sysslade med ångest och känslor."

– Ingen av oss hade en susning om vad som hände på den andra sidan.

I dag är intresset för hjärnan tydligare, säger han och berättar om en rapport som visar att hjärt- och kärlsjukdomar hör till det som ökar med 25 procent för dem som inte trivs med sin chef.

– När jag talade om mellanchefer fick jag en gång kommentaren att alla är väl mellanchefer utom påven. Men om någon är mellanchef är det ju påven. Han är inte ens säker på att hans chef finns där utan får nöja sig med en 5000 år gammal befattningsbeskrivning.

– Men han har valt att tro på sin chef och det är mer än många medarbetare i landstinget gör, sade han och fick rejäla applåder.

Samhället är i dag i förändringens tidevarv, allt går väldigt fort och de hårda faktorerna är loket som drar. Medkänsla är flanell och helt ute, sade han.

– Det är bra att vara väldigt förändringsbenägen. Då är man attraktiv på arbetsmarknaden, flexibel, fruktansvärt flexibel är viktigt. Du hör aldrig ordet integritet i en platsannons, möjligen för Säpo.

– När man hör ordet integritet ser man framför sig en sur liten kärring som inte vill låna ut ett gem utan att ha en internrevision framför sig.

Integritet - maggropskänsla - är otroligt viktigt men vi tvingas sluta lyssna på den och blir så duktiga på att läsa av vad andra människor vill oss, sade han.

Han sade att med den mobilkoll vi har idag så behöver vi inga husdjur.

– Vi har den i laddstationen och skaffar fodral till den så att den inte fryser om vintern och vi försöker se till att den inte får någon sjukdom.

Han tycker att vi förhåller oss till den tekniska utvecklingen som den fyraårige pojken som blev tillsagd att vakta kaninen i ett koppel. Kaninen sprang och sprang, längre och längre bort och pojken följde efter. Han insåg inte att han höll i kopplet.

– Jag känner mig gammal när jag tittar på min önskelista från 1972 när jag gick i sjuan: en räknesticka i bambu. Men 2020 är en fjärdedel över 65 år. Det är ett misstag att inte tillverka mobiltelefoner med fokus på den stora gruppen.

– Och mitt i allt ska vi försöka få balans i livet, ett stressmoment. Jag har aldrig träffat någon som haft balans i livet.

Att vi ska försöka få livspusslet att gå ihop är ännu värre. Som om det fanns ett pussel att lägga, tyckte han.

– Jag fick ett 5000-bitars pussel med alpmotiv i varje år i julklapp av min före detta svärmor. När hon fick veta att jag inte lyckats lägga pusslet till trettondagen hade hon ett allvarligt samtal med min fru.

Men, säger han, hon fick ju rätt, det blev skilsmässa. När han får applåder säger han ironiskt: "kul att ni applåderar min skilsmässa."

Det är bättre att tala om styrfart än om balans i livet, tycker han.

– Nu är maxfart idealet. Vi ska alltid ha maxfart, samla kvartalsrapporter och uppfylla nyckeltal.

– Men hur ska någon kunna beställa tid när alla ortopeder här är. Väntetiderna är ju långa. Det här blir sista konferensen. Sen blir det videokonferens, Det är mer miljövändligt och smittar mindre, tänk bara på vinterkräksjuka.

Han beskriver sedan en demonstration av ett nytt videokonferenssystem han deltog i. Det var bara ett problem, deltagaren från Spanien syntes inte på skärmen som alla andra. Men han hördes: "huuullo" "huuullo."

– Till slut drog hans tekniker ur sladden men vi kunde se honom fast han inte såg eller hörde oss. Och det som brukar hända när vi tror att ingen ser oss hände, säger Naroskin och illustrerar hur mannens pekfinger åkte högt upp i näsan. Och inte nog med det, fingret fortsatte in i munnen.

Det som händer i hjärnan när vi är utstötta är att samma enheter aktiveras som vid fysisk smärta. Därför är det viktigt att varje grupp ser till att stötta varandra så att ingen behöver sväva i ovisshet, betonade han.

Han berättade också efter skämt om dejtingsajter att han alltid säger till sina barn att det inte finns någon därute som passar som hand i handske åt er.

– Men det finns många vantar.

Han avslutade med en lång rad exempel i snabb takt på den ideale mannen, perfekt som make och älskare åt sin fru, perfekt och alltid närvarande som pappa och chef. Frun uppvaktades med färskt hembakt bröd på morgonen efter en natt då han smekt henne till multipla orgasmer. När han läste sagor för barnen var det inte "som oss andra" tre sidor Alfons Åberg och sedan en CD utan fantasifulla egna berättelser. Efter många exempel avslutade han.

– Det är honom vi alla tävlar mot hela tiden. Och vi kommer alltid att förlora, hela tiden. Men jag ska berätta en hemlighet. Han finns inte. Jag har hittat på honom. Vi duger alla som vi är.

Annons