Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smällare tände eld på 88-åriga Sonjas balkong

/
  • Sonja Holmgren har svårt att ta sig fram på egen hand. Hon säger att hon helst inte vill tänka på vad som hade hänt om inte Anders Hollsten hört henne ropa på hjälp.FOTO: BONS NISSE ANDERSSON
  • Elden tog fart i plastmattan och hade precis börjat sprida sig upp på väggen när Anders Hollsten kom till undsättning.FOTO: BONS NISSE ANDERSSON

Annons

Anders Hollsten väcktes mitt i natten av att det luktade rök. Samtidigt hörde han grannen Sonja Holmgren ropa på hjälp i trapphuset. När han kom ned upptäckte han att en förlupen smällare skapat meterhöga eldslågor på balkongen.

Det var midsommarhelg och klockan var strax efter ett på lördagsnatten. Sonja Holmgren, 88 år, hade precis gått och lagt sig när hon plötslig hörde en smäll.
- Jag trodde först att det var en lampkrona som hade ramlat ned i vardagsrummet. Det var en väldigt hög smäll, säger Sonja Holmgren.

Sonja Holmgren bor på bottenvåningen och använder rullstol för att ta sig fram. Gå själv kan hon bara göra med hjälp av rullator och då enbart inne i lägenheten. Hon tar också starka sömntabletter för att kunna somna på natten. Trots det tog hon sig chockad ut i vardagsrummet och fram till balkongdörren. Där upptäckte hon eldslågor som stod ända upp till fönsterkarmen.
- Jag blev rädd och tänkte bara att jag måste ju ta mig ut härifrån, säger Sonja Holmgren.

Hon ringde på hos grannen bredvid men fick inget svar. Till slut började hon ropa på hjälp. Anders Hollsten, som bor två våningar ovanför, hörde ropen och tog sig ned till Sonja.
- När jag öppnade dörren hörde jag hur ett larm pep och att Sonja ropade på hjälp. Jag ropade till min fru och vår dotter att de skulle klä på sig och gå ut. Sedan gick jag ned, säger Anders Hollsten.

Anders Hollstens frun Carina Fröjd hade en stund tidigare hört ungdomar som ropade utanför och två smällar som lät som fyrverkerier. När hon öppnade fönstret för att titta efter kände hon att det luktade rök. Då bestämde sig Anders Hollsten för att gå upp och kontrollera var röken kom ifrån. När han kom ned för trapporna hade elden satt sig dels i den gröna plastmattan på balkongen och dels i balkongförrådets dörr, som är gjord av trä. Han började hämta vatten i kranen för att släcka elden.
- Sedan ringde jag till brandkåren men efter att de hade konstaterat att jag hade släckt elden sa de att det inte var någon idé att åka ut. Då ringde jag polisen också och gjorde en anmälan, säger Anders Hollsten.

Dagen efter kom en polispatrull och kontrollerade skadorna, de tog också med sig den fyrverkeripjäs som tros ha orsakat branden. Sonja Holmgren säger att hon fortfarande har svårt att sova på nätterna på grund av händelsen.
- Man ligger och lyssnar hela tiden och är på helspänn, mycket ska man behöva vara med om på äldre dagar, säger hon.

Anders Hollsten säger att han är osäker på om fyrverkeripjäsen kastats in eller om det var en olyckshändelse som gjorde att den hamnade på balkongen.
- Hur som helst ska man tänka sig för och vara försiktig, det hade ju kunnat gå riktigt illa det här, säger han.

Sonja Holmgren har bott i sin lägenhet på Hyttgatan i 40 år. I huset bor mestadels pensionärer och äldre. Hon berättar att damen ovanför, som är över 90 år gammal, sagt att hon bara sov vidare utan att märka någonting av branden. Idag är Sonja Holmgren glad och tacksam över att hon har Anders Hollsten till granne.
- Han är en hjälte, hade det inte varit för honom hade hela huset kunnat brinna ned, säger hon.


LINUS HELLERSTEDT
023-47508
linus.hellerstedt@daladem.se

Mer läsning

Annons