Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svärdsjöbor och Kopparstaden diskuterade vattenproblem

Annons

"Kanske en början." Så kommenterade Anette Kero, en av hyresgästerna i Svärdsjö, resultatet av medlingen i hyresnämnden där de mötte Kopparstaden. Nu ska parterna bilda en grupp som ska fungera som en blåslampa för att lösa problemet med det missfärgade och oljiga vattnet.

Ett första steg för gruppen blir att titta på ett reningssystem för dricksvattnet i lägenheterna med problemvatten. Anette Kero visade en broschyr som beskrev en modell för 5000-6000 kronor med kolfilter.
- Det är orimligt att vi ska vänta på att rören spolas och tvingas hämta vatten på annat håll under tiden, tyckte hon.
- Det verkar som en rimlig väg att gå att börja titta på möjligheten att sätta in reningssystem, sade Annika Stålberg, boservicechef vid Kopparstaden. .

Vill ha ersättning

Hyresgästerna vill också ha ersättning för problemen med vattnet som pågått sedan 2004.
Annika Stålberg betonade att ansvaret ligger på Falu Energi och Vatten.
- Men jag tycker också att det är olyckligt att det dragit ut så på tiden att åtgärda problemen.
Hon pekade samtidigt på att tester visat att vattnet är tjänligt, även de senare mer omfattande testerna.
- Men det handlar om good-will också och vattnet ser inte bra ut, underströk hon.
Domaren Martin Berg pekade på att vattenproblemen pågått i många år och tyckte att det hade varit bättre om Kopparstaden fattat ett beslut i stället för att enbart vänta på att den som har ansvaret gör något.

Försöker hitta felet

Kopparstaden har cirka 300 lägenheter i Svärdsjö och ett tiotal hyresgäster har hört av sig om vattenproblem, berättade Annika Stålberg.
- Många är gamla och orkar inte och alla har inte upptäckt problemen. Duschar man och spolar snabbt märker man det inte, betonar Anette Kero.
Annika Stålberg berättade att Falu Energi och Vatten försöker hitta felet. Företaget ska spola ledningarna med ett högt flöde för att så mycket mangan som möjligt som sitter löst ska fällas ut. En process som normalt ska ske i reningsverket. Företaget ska också rena brunnarna i Svärdsjö för att komma åt eventuella problem i råvattenkällan. Både Annika Stålberg och Anette Kero och de bägge andra hyresgästerna Susanne Öst och Gunhild Hagström sade ja till en arbetsgrupp där även Falu Energi och Vatten ska ha en representant.

Reningsutrustning

- Gruppen ska ha regelbundna möten och börja med att undersöka en reningsutrustning och även titta på vilken kompensation som kan bli aktuell till hyresgästerna samtidigt som företaget försöker hitta felkällan, betonade domaren.
- Blir ni inte nöjda med detta kan ni begära ett åtgärdsföreläggande. Då kan hyresnämnden rikta starkare krav på Kopparstaden och det kan även bli aktuellt med ett vite.

KRISTINA VAHLBERG
023-47561
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons